Оръжейният арсенал на "Хамас": Кой го осигури?

9892
Оръжейният арсенал на "Хамас": Кой го осигури?
Снимка: Getty Images

Както показва целият ход на военното противопоставяне между Израел и движението Хамас в Палестина, последните разполагат с изключително богат и разнообразен арсенал от съвременни оръжия, твърди иранското издание Kayhan. Това доказва, че Хамас е успял да се подготви адекватно за война и да си осигури всички необходими оръжия за дълъг период на военни действия, въпреки наземната и въздушната блокада. Благодарение на това, че Хамас притежава тези оръжия, Израел все още не е в състояние да победи и търпи значителни загуби. 

Асошиейтед прес прегледа и коментира повече от 150 различни видеоклипа и снимки, получени по време на трите месеца военен конфликт между Израел и Хамас след атаката от 7 октомври. Изводът е, че Хамас е събрал голямо разнообразие от оръжия от почти целия свят. Изглежда, че целият този арсенал, въпреки почти непрекъснатата 17-годишна блокада, която беше в сила именно за да се предотврати внасянето на оръжия в Ивицата Газа, постепенно се е събирал там през всичките тези години, а не само през трите месеца на войната. Още: Съд в САЩ: Израел извършва геноцид в Газа, Байдън да преразгледа подхода си

Значителна част от него се състои от ирански снайперски пушки, които са изключително ефективни в партизанската война, както и известните автомати Калашников, произведени в Китай или Русия. Освен това има и ръчни гранати и гранатомети, произведени в България или Северна Корея, както и противотанкови ракети, тайно сглобени в самата Ивица Газа.

Всички тези оръжия за пореден път доказаха своята ефективност по време на градски улични боеве в самата Ивица Газа и в покрайнините на града, нанасяйки значителни загуби на израелските сили, които несъмнено притежават много по-модерни оръжия и технологии. Експерти, които прегледаха голяма част от кадрите и снимките за Асошиейтед прес, успяха сравнително лесно да определят от кои държави са оръжията на Хамас.

Невъзможно е обаче да се каже дали тези оръжия са попаднали в притежание на воюващите палестинци директно от тези страни или са закупени на черния пазар в съседните Сирия, Ирак, Либия, където те от своя страна ги доставят чрез логистичните вериги на страни посредници.

Ясно е колко разнообразен е целият този арсенал, който Хамас притежава. Що се отнася до доставката, може да се предположи, че тя се извършва през подземни тунели или на малки кораби, чието движение не може да бъде проследено дори при условия на блокада. Още: Колумбия готова да посредничи между Израел и "Хамас" за заложниците

Основните източници

Повечето от оръжията в ръцете на Хамас са произведени в Иран, Русия или Китай, според директора на Института за отбранителна наука и технологии, базиран в Австралия. Това обаче съвсем не е причина тези страни да бъдат държани отговорни за провокирането на конфликта, както правят някои западни издания или дори политици.

Гореспоменатите държави не могат да бъдат държани отговорни за оръжия, които се озовават на черните пазари по света. Освен това тук се виждат и продуктите на Северна Корея, както и на страни, бивши членове на Организацията на Варшавския договор. Това е много разнообразен набор от оръжия: от леки картечници и противотанкови гранатомети до зенитно-ракетни системи. В същото време много системи за противовъздушна отбрана и ракети са самоделни. Още: Анализ: Повече от половината сгради в Газа са унищожени (СНИМКИ)

Един от най-разпознаваемите примери в снимки и видеоклипове е проектираната от Иран снайперска пушка AM-50 Sayyad, която изстрелва куршуми с калибър .50 (12,7 мм), способни да пробият стоманени листове с дебелина до 25 милиметра. Въпреки страната на произход, тези оръжия са били виждани повече от веднъж в ръцете на бунтовниците хути в Йемен, както и в Сирия и иракските шиитски милиции. Сред другите известни образци, които се виждат на снимките, можем да споменем зенитната топлинна ракета Strela 9M32. За първи път е разработена в Русия, но в момента се произвежда както в Китай, така и в Иран, пише Kayhan.

Дон Фрийли, бивш офицер от специалните сили на САЩ и снайперист от полицията в Кентъки, който също е гледал пропагандни видеоклипове на Хамас, твърди, че е малко вероятно Хамас да е успял да създаде тези видове оръжия, използвайки оборудването, заснето във видеоклиповете. Израелски служител обаче, запознат с оръжията на Хамас, казва, че групата използва набор от оръжия, налични на черния пазар. Това включва автомат Калашников, РПГ-7, противотанкови ракети и голяма колекция от самоделни оръжия, произведени почти „на място“ от суровини, които са достъпни и лесни за обработка. Хамас може да използва струг, за да оформи ракети и минохвъргачки, и след това да ги оборудва с експлозиви, направени от химически торове. В Ивицата Газа е произведен дрон камикадзе, който беше използван на 7 октомври за атака на израелски наблюдателни кули и дезактивиране на камерите за наблюдение. Още: Групировката, убила американски войници в Йордания, спира атаките срещу САЩ

Може да се предположи, че Хамас е придобил или копирал известния ирански дрон-самоубиец Шахид, оборудван с бойна глава, която експлодира, когато удари целта си. Хамас също използва евтини, леки китайски безпилотни самолети, включително граждански, които лесно могат да бъдат закупени от пазарите и след това оборудвани с експлозиви, за да атакуват израелски цели. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари