Психолог: Ние сме в непозната ситуация и трябва да я приемем

2552
Психолог: Ние сме в непозната ситуация и трябва да я приемем
Снимка: iStock

До голяма степен за това доколко време ще можем да издържим в ситуацията на изолация имат значение начинът на поднасяне на информацията и продължителността на изолацията, обясни в сутрешния блок на БНТ доц. д-р Маргарита Бакрачева - преподавател по психология в СУ "Св. Климент Охридски". За момента хората реагират относително спокойно, показват резултатите от последните изследвания.

Важно е да имат полезни и прости съвети с ясни инструкции в една посока – не да се лутаме дали е полезна или не носенето на маска, например, каза тя. "Когато получаваме разнопосочни данни започваме да се лутаме и това допринася за стреса и пречи на личните комуникации и поведение." За да сме спокойни, информацията трябва да е достоверна, ясна и пълна.

БЧК откри чат за първа психологическа помощ

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ни...

Изследване на Катедрата по психология веднага след обявяване на първите случаи с коронавирус в България показва, че: тези, които са най-застрашени попадат в категорията на отричащите опасността. Наблюдава се и голяма степен на готовност у хората за спазване на социална дистанция и мерките, които са наложени, сподели изводите психологът.

Трябва да сме спокойни: Не можем да очакваме, че всеки ден ще получаваме позитивни новини, но очакваме да ги получим в перспектива. "Може един ден да сме добре, друг да сме зле. Трябва да осъзнаем, че сме в нова динамична ситуация, която трябва да приемем, с нея и различните емоции и променящото се ежедневие."

В личен план - всеки намерил с какво може да бъде от ползна на околните и себе си - се самоангажира и се чувства добре, каза още експертът. Би било добре да напавим план: какво да направя днес, какво е постижимо, на кого да се обадя. "Неща, които можем да контролираме – за да имаме сигурност, че можем да павим нещо - добо, положително".

Сега всичко неизказано може да бъде допълнено и доразвито в нова среда, която дори може да помогне подорбяването на котактите ни.

Психолог: Необходимо е да се ограничат някои свободи в името на борбата с коронавируса

Необходимо е ограничаването някои свободи, за да се ограничи коронавируса. Това каза пред „Фокус“ политическият психолог пр...

Хората, които не са свикнали да са толкова време заедно вкъщи, е добре да имат повече лично пространство – физическо и психическо – мобилните комуникации ни дават тази възможност.

В момента все повече се акцентира върху положителния момент в мобилните технологии, с които се компенсира загубата на лични контакти. Колкото и да е различна тя (бел.ред. комуникацията чрез мобилни телефони) като качество – позволява да попълним празнини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com