1 милион души протестираха в Хонконг заради законопроект за екстрадицията

2622
1 милион души протестираха в Хонконг заради законопроект за екстрадицията
Снимка: Getty Images/Guliver

Хонконг е в състояние на размирици в продължение на няколко седмици поради новото изменение на законопроекта за екстрадицията, което предстои да се гласува на 12 юни. След като бъде одобрено, изменението ще позволи екстрадирането на бежанци към която и да е юрисдикция, с която Хонконг няма официални сделки, включително континентален Китай.

Лидерът на Хонконг заяви днес, че няма планове да оттегли спорния план за екстрадиране на китайския континент, ден след като огромни тълпи излязоха на протест в знак на противопоставяне на предложението, предаде AFP, предаде БГНЕС.

Масов протест в Хонконг срещу нов закон за екстрадиция

Стотици хиляди протестират в Хонг Конг срещу закон, за който има опасения, че може да позволи на Китай да вземе на прицел политическите...

"Това е много важен законодателен акт, който ще спомогне за поддържането на правосъдието и ще гарантира, че Хонконг ще изпълни международните си задължения по отношение на трансгранични и транснационални престъпления", заяви изпълнителният директор Кари Лам.

В неделя над 1 милион души излязоха по улиците, за да протестират срещу изменението, което, ако бъде одобрено, ще позволи прехвърлянето на бегълците към други юрисдикции. Полицията обаче заяви, че в марша са участвали само 240 000 души.

Регионът на Хонконг, който се радва на значителна автономия в Китай, с изключение на външната и отбранителната политика, няма същата правна система като континентален Китай.

Главният изпълнителен директор на Хонконг обаче, за коготото се смята, че има пропекинска позиция, предложи да се измени закона за екстрадицията. Промените ще позволят искания за екстрадиране от различни органи в континентален Китай, Тайван и Макао на заподозрени за престъпления като убийства и изнасилвания.

Депутати се сбиха заради промени в закон

Масово сбиване в законодателния съвет на Хонконг днес изпрати един депутат в болница, а няколко други са пострадали, съобщава БНР. Напр...

Снимки: Getty Images/Guliver

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА - ТУК!

След това исканията ще бъдат решавани за всеки отделен случай.

Представители на Хонконг заявиха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да предоставят такива искания за екстрадиция, а заподозрени, обвинени в политически и религиозни престъпления, няма да бъдат екстрадирани.

20 тона контрабанден тютюн от България хванаха в Хонконг

Митническите власти в Хонконг са заловили около 20 тона тютюн за наргиле, за който се смята, че е контрабанден, открит в контейнер, при...

Критиците на законопроекта обаче смятат, че жителите на бившата британска колония ще станат жертва на дълбоко дефектната съдебна система на Китай и това ще доведе до по-нататъшна ерозия на съдебната независимост на града.

Правителството се опитва да успокои обществеността с някои отстъпки, включително обещавайки да предава само бегълци за престъпления, които имат максимални присъди от поне седем години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com