24-те Зимни олимпийски игри в Пекин бяха тържествено открити (СНИМКИ)

3305
24-те Зимни олимпийски игри в Пекин бяха тържествено открити (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Президентът на Китай Си Дзинпин обяви 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин за открити. Градът ще се опита да обърне страницата след подготовката, помрачена от опасения свързани с нарушаване на човешките права, Ковид и обявения от САЩ дипломатически бойкот, съобщи БГНЕС.

Фойерверки избухнаха над Пекинския национален стадион  „Птичето гнездо“ - същото съоръжение, на което бяха открити и Летните олимпийски игри преди 14 години. Пекин е първият град в историята, който е домакин и на Летни, и на Зимни игри. Си Дзинпин бе посрещнат с големи овации от публиката, която бе на дистанция и с предпазни маски. Изпълнената със снежинки за фон откриваща церемония стартира с осем войници, маршируващи с китайския флаг, преди да прозвучи и националният химн на Китай.

Русия и Китай искат да е като по времето на Желязната завеса

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин подписаха днес съвместно изявление за навлизането на международните ...

китай

Източник: GettyImages

"Обявявам 24-те Зимни олимпийски игри за открити“, каза Си Дзинпин, към когото се присъединиха световни лидери, сред които президентът на Русия Владимир Путин. По-рано през деня двамата държавни глави проведоха среща. Китай и Русия не са в добри взаимоотношения със САЩ напоследък, като Щатите, заедно с Великобритания, Канада и Австралия са сред страните, които поведоха дипломатически бойкот на Игрите заради човешките права в Китай, в частност съдбата на мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян. Атлетите им все пак ще участват на Игрите, които ще продължат до 20 февруари и ще се проведат в „затворен балон“, направен специално за овладяване на разпространението на Ковид.

Само около 1/3 от Пекинския национален стадион с 90 000 места бе запълнен, но подобно на други спортни събития на Олимпиадата, билети не бяха продадени на публиката заради пандемията. След като отборите маршируваха на арената, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви следното: „В нашия крехък свят, където разделение, конфликт и липса на доверие са водещи в момента, ние показваме на света – да, че е възможно да бъдем жестоки съперници, докато същевременно живеем мирно и се уважаваме взаимно“.

китай

Заради уйгурите: Япония се готви да обвини официално Китай за нарушаване на човешките права

Управляващата и опозиционните партии в Япония решиха единодушно да одобрят проекторезолюция в долната камара на парламента, в която кит...

Източник: GettyImages

Историческата олимпиада в Пекин вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Общо 2871 са спортистите (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимните игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 15 спортисти – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. По-рано скиорът Симеон Деянов отпадна от Игрите поради тежка форма на протичане на коронавирус. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Знаменосци на България на церемонията по откриването бяха биатлонистката Мария Здравкова и сноубордистът Радослав Янков.

Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. След това биатлонистите ни ще стартират в смесената щафета на 4х6 км около 11:00 часа, а в ранния следобед Павел Ангелов ще направи първите два манша в спускането с шейни.

китай

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com