430 млн. рубли ще струва хубавото време за парада на 9 май

10546
430 млн. рубли ще струва хубавото време за парада на 9 май
Снимка: Getty Images/Guliver

Градските власти ще се погрижат времето на 9 май да бъде подходящо за честването на 70-годишнината от края на Втората световна война. Заместник-кметът на Москва Пьотър Бирюков заяви, че за целта ще бъде използвана специална авиация и ще бъдат отделени 430 милиона рубли (около 14,5 милиона лева), предаде Интерфакс.

В случай, че се наложи, подобни мерки ще бъдат взети и в Деня на славянската писменост и култура – 24 май, съобщава руската агенция.

Първанов: Отказът на Плевнелиев да отиде в Москва ще има сериозни последствия

Отказът на Росен Плевнелиев да присъства в Москва на 9 май предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостр...

Повечето страни членки на ЕС и САЩ бойкотират тържествата в Москва за годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война, заради ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна, при който загинаха над 6100 души, предаде Ройтерс.Украйна също няма да се включи в честванията в Москва, но тържества за победата ще се проведат в Киев и други градове, отбелязва агенцията. Украинският министър-председател Арсений Яценюк обвини Русия в опит да "приватизира" Деня на победата във Втората световна война.

Съединените щати ще бъдат представени на Деветомайския парад в Москва от своя посланик в руската столица Джон Тефт, предаде ТАСС, като се позова на самия него. Тефт потвърди в ефира на радио "Ехото на Москва", че президентът на САЩ Барак Обама няма да присъства на възпоменателните церемонии. "Както обясни Обама, причината е в Украйна", заяви лаконично той. В същото време Тефт подчерта, че САЩ осъзнават каква цена е платил Съветският съюз за победата през Втората световна война и почитат паметта на неговите граждани, загинали в борбата с фашизма.

Кубинският президент Раул Кастро ще присъства на парада на Червения площад на 9 май, предаде Франс прес, като се позова на председателката на Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко. "Очакваме в Москва председателя на Държавния съвет и на Министерския съвет на Република Куба Раул Кастро, който ще дойде за тържествата по случай 70-ата годишнина от Великата победа", казала Матвиенко на среща с гостуващия в руската столица кубински вицепремиер Рикардо Кабрисас Руис. Комунистическа Куба и Москва поддържат близки отношения още от времето на Съветския съюз. След известен период на раздалечаване след разпадането на СССР, латиноамериканската страна и Русия отново задълбочиха своите връзки през последните години.

Своето присъствие на парада в руската столица потвърдиха държавните ръководители на Китай и Северна Корея Си Цзинпин и Ким Чен-ун.

САЩ притиснали световните лидери да не присъстват на Парада на победата

САЩ са оказали косвено влияние за решението на лидерите на редица държави да откажат присъствие на Парада на победата в Москва на 9 м...

Владимир Путин коментира, че уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно, предаде БЛИЦ.

"Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява. Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома (областен комитет - бел.ред) във Вашингтон. За някои дори би могло да бъде... не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", каза президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com