Абе ще поиска от Сеул помощ за евакуацията на японци в случай на война

1686
Абе ще поиска от Сеул помощ за евакуацията на японци в случай на война
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Япония Шиндзо Абе на среща с държавния глава на Южна Корея Мун Дже-И, която се очаква да се проведе в Пьонгчан, ще поиска помощ за евакуацията на японски граждани в случай на сериозен военен конфликт на Корейския полуостров. Това съобщи агенция „Киодо“, позовавайки се на правителствени източници.

Решението да се внесе този въпрос в дневния ред на преговорите, говори за опасенията на Япония, че ескалацията на напрежението на полуострова може да доведе до военно стълкновение между САЩ и Северна Корея.

Медведев е оторизирал разполагането на руски бойни самолети на Итуруп

Руският премиер Дмитрий Медведев е оторизирал разполагането на руски бойни самолети на Итуруп - един от Курилските острови, чиято прина...

Според съобщения на японската преса, въпросът за евакуацията на японски граждани от Южна Корея се обсъжда отдавна. По официални данни от октомври 2016 г. в тази страна постоянно живеят около 38 000 японски граждани. Заедно с временно командированите и туристите, техният брой достига около 60 000. В случай на извънредна ситуация на полуострова Япония иска спешно да може да ги евакуира, като за целта се разглеждат различни варианти. Част от тях ще бъдат изведени с чартърни полети, а други ще бъдат извозвани до южното пристанище Пусан, откъдето по море ще се евакуират на японския остров Цусима и оттам – до основната територия на Япония.

За евакуацията на толкова много хора вероятно ще се наложи да се използват военни кораби, а Южна Корея не се отнася положително към перспективата японски военни кораби да влизат в нейните пристанища. Вестник „Йомиури“ наскоро писа, че Сеул може да си затвори очите, ако японските сили за самозащита действат съвместно с американските ВМС. В Южна Корея има около 200 000 американски граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com