Американското посолство в Багдад продължава да е под обсада

5195
Американското посолство в Багдад продължава да е под обсада
Снимка: Getty Images/Guliver

Проиранските протестиращи се окопаха извън американското посолство в Багдад още от първия ден на новата година, хвърляйки камъни и горящи американски знамена ден, след като драматично нахлуха в обекта, предаде БГНЕС.

Хиляди иракчани, най-вероятно много от които са от проиранските паравоенни сили Хашд ал-Шааби, се бяха събрали пред посолството във вторник, възмутени от американските въздушни удари, които убиха 25 бойци на групировката през уикенда. Те минаха безпрепятствено през контролно-пропускателните пунктове на Зелената зона за сигурност до портите на посолството, където преминаха през приемна, скандирайки "Смърт за Америка" и драскайки проирански графити по стените. Протестиращите поставиха преносими тоалетни и около 50 палатки извън стената по периметъра, обещавайки да не напускат, докато американските сили не си тръгнат от Ирак.

Протестиращи в Ирак атакуваха американското посолство

Няколко хиляди протестиращи нападнаха американското посолство в иракската столица в отговор на въздушните удари, които САЩ нанесоха пре...

Иракските народни мобилизационни сили (Хашд ал-Шааби) наредиха на своите привърженици да прекратят обсадата си на американското посолство в Багдад, но те обещаха да останат извън мисията.

"Предадохте вашето съобщение", гласи изявление на НМС, отправено към тълпите. В него има призив хората да се прегрупират извън Зелената зона за сигурност, където се намира мисията, но водещ командир на "Катаеб Хизбула", групата, взета на прицел при американските въздушни удари, каза на АФП, че ще "останат" в посолството. САЩ реагираха в края на миналата седмица с въздушни удари след ракетна атака срещу техни военни, при която бяха ранени четирима американци.

На 1 юли, 2019 година премиерът на Ирак Адил Абдул-Махди издаде указ, който интегрира Народните мобилизационни сили (НМС), които се оказаха решаваща сила в контратерористичните операции на Багдад, във въоръжените сили на страната. "В интерес на общественото благо и според правомощията, предоставени ни от конституцията ... е постановено следното: Всички народни мобилизационни звена (НМЗ) трябва да действат като неделима част от въоръжените сили и да подлежат на същите разпоредби ", гласи постановлението. През май 2019 година държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза на иракските лидери по време на изненадващо посещение в Багдад, че ако не успеят да упражнят по-голям контрол върху бойците от НМС, Вашингтон ще отговори със сила.

Ирак със заплаха към САЩ

Правителството на Ирак заплаши, че ще "преразгледа" отношенията си със Съединените щати, след като Вашингтон започна въздушни удари сре...

Според постановление, обявено на 8 март 2018 година, бойците на Хашд ал Шааби ще получат много от същите права като на военните. В постановлението се добавя, че бойците на Хашд Ал Шааби ще получават еквивалентни заплати на тези членове на военните под контрола на Министерството на отбраната на Ирак. Те също ще бъдат подчинени на законите за военна служба и ще получат достъп до военни институти и колежи.

А как реагира навръх Нова година Доналд Тръмп спрямо Иран - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com