Анкара иска да закрие прокюрдска партия

1607
Анкара иска да закрие прокюрдска партия
Снимка: iStock/Guliver

В понеделник върховният съд на Турция постави на подсъдимата скамейка главната прокюрдска партия за предполагаеми връзки с незаконни бойци, което потенциално може да доведе до закриването й, съобщи АФП.

Съдбата на лявата Народна демократическа партия (HDP) - третата по големина група в парламента - също може да изиграе решаваща роля за успеха на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите, насрочени за 2023 г.

По-рано този месец прокурорите внесоха ново обвинение пред Конституционния съд в опит за разпускане на HDP и да се забрани на стотици настоящи членове да участват в политиката.

Оригиналните документи, подадени през март, бяха отхвърлени от съдиите на върховния съд, за да се поправят недостатъци, а обвинението беше повдигнато отново от прокурорите на 7 юни.

Върховният съд на Турция отказа да разгледа жалба на прокюрдски депутат

В сряда върховният съд на Турция отказа да разгледа жалба на водещ прокюрдски депутат срещу изключването му от парламента заради обвине...

Конституционният съд прие обновения обвинителен акт, но отхвърли искане "на този етап" за блокиране на банковата сметка, където партията получава държавна помощ, предаде Анадолската агенция.

Правителството на Ердоган гледа на HDP като на политическо крило на забранената от закона Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и е включена в черния списък на терористичните групи от Анкара и нейните западни съюзници.

"Това е наистина катастрофален ход на Конституционния съд," каза лидерът на HDP Митхат Санчар пред репортери в централата на партията в Анкара.

"Ако съдът в края на това дело затвори HDP, той ще покаже, че се е поддал на изнудване, заплахи и планове за хаос."

Десет от 15-те съдии на съда трябва да одобрят забраната за разпускане на партията.

Кюрди арестували 53 джихадисти в бежански лагер в Сирия

Кюрдските сили заявиха, че са арестували 53 заподозрени членове на групировката "Ислямска държава" в лагер в североизточна Сирия за род...

Санчар нарече делото срещу HDP "политическа операция", но заяви, че партията е "решена" да продължи работата си. Влиятелният десен младши партньор в алианса на Ердоган, Партията на националистическото движение (MHP), многократно призовава HDP да бъде забранена.

"Това обвинение не беше изготвено от прокурора, а в централата на MHP, с окончателно разработване от правните екипи на двореца", заяви Санчар, имайки предвид Ердоган. HDP отрича официалните връзки с бойци и казва, че всяка атака от управляващата ПСР на Ердоган и MHP е възмездие за нейното упорито и нежелано противопоставяне на правителството.

В миналото Турция предприе действия за разпускане на прокюрдските партии.

Партията на свободата и демокрацията (OZDEP) беше закрита през 1993 г., докато Партията Народна демокрация (HADEP) беше закрита през 2003 г. поради предполагаеми връзки с ПKK.

От 2016 г. висши фигури и членове на HDP, включително бившите й ръководители, са затворени по обвинения в терор, като десетки процеси минават през съдилищата.

Турция нанесе въздушни удари срещу кюрди в Сирия

Турските военновъздушни сили в събота вечерта са нанесли въздушни удари срещу зона, контролирана от кюрдските бойци в Северна Сирия. Т...

Западните сили също разглеждат най-новото дело срещу партията в политическа светлина.

Проучванията на общественото мнение показват, че Ердоган и ПСР непрекъснато губят подкрепа и затварянето на HDP ще премахне опозиционната партия от бюлетината.

През март Държавният департамент на САЩ заяви, че забраната "допълнително ще подкопае" демокрацията, а Европейският съюз заяви, че закриването на партията "ще наруши правата на милиони избиратели в Турция".

HDP спечели близо шест милиона гласа на парламентарните избори през 2018 г.

Решението на съда дойде четири дни след нападение срещу провинциален офис на HDP в Западна Турция, което критиците отдадоха на все по-напрегнатата реторика срещу партията. Въоръжен мъж уби члена на HDP Дениз Пойраз при стрелба в четвъртък в Измир, а HDP обвини управляващата партия като "подбудител на тази брутална атака".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com