Австралия обяви маймунската шарка за болест от национално значение

1683
Австралия обяви маймунската шарка за болест от национално значение
Снимка: iStock

Огнището на маймунска шарка е болест от национално значение в областта на инфекциозните болести. Това обяви на брифинг главният здравен инспектор на Австралия Пол Кели, предаде БГНЕС.

"Обявих разпространението на маймунската шарка в Австралия за инцидент от национално значение в областта на заразните болести", посочи Кели.

СЗО към мъжете в риск от маймунска шарка: Намалете броя на сексуалните контакти

Предвид факта, че в много страни броят на заразените с маймунска шарка се увеличава, Световната здравна организация (СЗО) за първи път ...

„Решението следва решението на Световната здравна организация (СЗО), която обяви за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност поради избухването на епидемия от болестта."

Кели подчерта, че въпреки сериозността на решението "маймунската шарка е много по-малко опасна от COVID-19 и по време на настоящата епидемия не са регистрирани смъртни случаи извън страните, в които вирусът е ендемичен". "Обривът и грипоподобните симптоми на маймунската шарка са леки и в повечето случаи преминават в рамките на две до четири седмици, без да е необходимо специално лечение", каза още той.

В момента в Австралия са регистрирани 44 случая на маймунска шарка. Заболелите са само мъже на възраст между 21 и 40 години, като повече от половината са съобщили, че симптоми на болестта са се появили след пътуване до държави в Европа.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международна важност. По данни на СЗО в света са установени над 16 000 случая на заразяване в 75 страни и територии и пет смъртни случая.

Руски специалист не вярва, че маймунската шарка може да зарази милиони

Вирусът на маймунската шарка не може да се разпространи толкова широко, колкото COVID-19. Това счита вирусологът Анатолий Алтщайн. Май...

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се среща предимно в отдалечени райони в Централна и Западна Африка в близост до влажни тропически гори. Първият случай на предаване на инфекцията от животно на човек е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго.

Според СЗО вирусът се предава на хората от диви животни като гризачи и примати и има ограничено вторично разпространение чрез предаване от човек на човек. Обичайната смъртност при огнища на маймунска шарка е между 1 и 10 %. Повечето смъртни случаи се срещат при по-младите възрастови групи. Срещу маймунската шарка няма специална ваксина, но ваксинацията срещу дребна шарка осигурява 85% защита срещу заболяването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com