Башар Асад спечели битката

48036
Башар Асад спечели битката
Снимка: Getty Images / Guliver

С наближаването на президентските избори в Сирия между сирийския режим и бойците на опозицията в град Хомс бе сключено небивало споразумение. То бе подписано между представители на опозиционните сили и ръководителите на силите за сигурност в присъствието на посланика на Иран и предвижда изтеглянето на бунтовниците от стария град на Хомс, който от повече от 2 години е под обсадата на армията. Споразумението се отнася също така до цивилните и ранените, които са приблизително 2250 души, и предвижда освобождаването на 70 ливански и ирански затворници, държани от ислямистите в Алепо. По силата на договора ще бъде допусната и хуманитарна помощ до две шиитски селища в провинция Алепо, чиито жители са поддръжници на сирийския режим.

Според копието от документа, получено от медиите, разбунтувалите се срещу режима ще могат да напуснат центъра на Хомс със семействата си, като задържат личните си оръжия. Те ще бъдат транспортирани към северната част на провинцията. „Представители на ООН и на иранското посолство ще присъстват като гаранти”, уточнява текстът, докато още много селища в провинция Хомс остават в ръцете на опозицията. „Ако са съгласни, ранените ще бъдат транспортирани с линейки на сирийския Червен кръст. Преди да заминат, бойците трябва да предадат картите на поставените мини”, се казва в договора.

Първоначално сирийската опозиция подкрепи споразумението и призова ООН да се увери, че режимът спазва и гарантира сигурността на цивилните. В същото време обаче губернаторът на провинцията Талал ал Барази омаловажи значението на това споразумение, чието сключване събра за първи път бунтовниците, различните клонове на службите за сигурност и дори посолството на Иран. „Става въпрос за договорки, които, ако всичко премине добре, ще доведат до предаването на освободения от оръжия и въоръжени мъже град в ръцете на властите”, заяви губернаторът.

Споразумението бе постигнато, докато редовната армия затвърждава напредването си в тази зона. Армията превзе над половината от Млейха, което представлява важен напредък за войските в опитите за връщането на контрола над Източна Гута – регион на изток от столицата Дамаск, където опозиционните сили са установили добре позициите си.

Дали този договор говори за някакво признаване на поражение от страна на опозиционните сили? „След над 2 години на ожесточени битки, опозиционните сили са отслабени. Изправят се срещу една силна и добре оборудвана армия, докато самите те страдат от липса на оръжия и финансиране”, казва Айман Абдел Уахаб, анализатор в Центъра за политически и стратегически изследвания в Кайро. Той обяснява и че „с наближаването на изборите, или по-скоро с преизбирането на Башар Асад, опозиционните сили са загубили всяка надежда да отбележат какъвто и да е напредък”. Третата причина според анализатора е, че „международната общност се прави на глуха и пренебрегва сирийската криза, тя не дава на опозицията нито финансова, нито военна помощ, нито дори политическа подкрепа”. Така, изоставени и уязвени, бунтовниците са приели това немислимо през последните две години споразумение.

В политически план, и сякаш страната не изживява нито гражданска война, нито въстание, се прави всичко за преизбирането на Асад - изборите ще се проведат в зоните, които са контролирани от режима. След тригодишната война, която отне живота на над 150 хиляди души, опозицията в изгнание и Западът критикуват този вот като „пародия на демокрация”.

Въпреки че Конституционният съд обяви имената на двамата съперници на Асад на президентските избори, които ще се проведат на 3 юни, няма никакви съмнения за резултата от вота. Единият от кандидатите е Махер Хаджар, независим депутат, който дълго време бе член на Комунистическата партия. Хаджар бе избран за депутат от Алепо през 2012 година като представител на Народния фронт за промяна и освобождение. Другият кандидат е Хасан Абделлах ал Нури – бизнесмен от Дамаск, който бе член на вътрешна опозиционна формация, толерирана от властта.

Al Ahram

Сирийските бунтовници се евакуират от Хомс

Сирийските бунтовници се изтеглят от една от техните досегашни крепости - град Хомс. Това съобщи BBC, цитирана от БТВ. По-рано през ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия