Чавушоглу: Турция е оптимист за срещата Ердоган-Байдън

1623
Чавушоглу: Турция е оптимист за срещата Ердоган-Байдън
Снимка: ПЦ на МС

Турция се надява, че срещата между президента Тайип Ердоган и американския му колега Джо Байдън на срещата на върха на НАТО през следващата седмица ще даде положителни резултати, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че срещата ще бъде "критична".

Байдън и Ердоган ще се срещнат, за да обсъдят Сирия, Афганистан и други регионални въпроси през следващата седмица, а също така ще обсъдят "значителните различия" между Вашингтон и Анкара в първата им среща лице в лице, откакто Байдън встъпи в длъжност.

Съюзниците в НАТО Анкара и Вашингтон са в противоречие по редица въпроси - от закупуването от Турция на руските системи за противоракетна отбрана С-400 - ход, който наложи санкции на САЩ миналата година - до различията в регионалната политика, правата на човека и правните въпроси.

В интервю за държавната телевизия TRT Haber Чавушоглу каза, че съюзниците трябва да предприемат взаимни стъпки за възстановяване на връзките, като добави, че Вашингтон иска да работи съвместно с Анкара по регионални конфликти като Сирия и Либия.

"Нашите очаквания също трябва да бъдат изпълнени. Докато проблемите остават, няма да е лесно да изградим искрено сътрудничество. Трябва да предприемем взаимни стъпки във всяка област", каза Чавушоглу. "Срещата на нашия президент ще бъде критична във всяко отношение. Надяваме се, че тя ще даде положителни резултати", добави той.

Анкара с искане към Вашингтон за преговори по С-400 и F-35

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че Анкара е повторила призива си към САЩ за провеждане на преговори по проблемнит...

Съюзниците имат също различни виждания относно конфликта в Нагорни Карабах и относно петролните и газовите амбиции на Анкара в Източното Средиземноморие. Изявление на Байдън през април, наричащо убийството на арменци от Османската империя през 1915 г. геноцид, разгневи Анкара и предизвика напрежение.

Въпреки тези различия, официални лица казват, че Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул, след като силите на НАТО се изтеглят от Афганистан, в ход, който може да послужи като потенциална област на сътрудничество между Анкара и Вашингтон. Чавушоглу заяви в сряда, че Турция обсъжда сигурността на летището със съюзници, а именно Съединените щати, но че никоя държава не може да се справи с тази мисия без подкрепа.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която проведе разговори в Анкара миналия месец, заяви, че Анкара и Вашингтон имат различни политики в някои области, но добави, че съюзниците трябва да работят за подобряване на връзките.

"Това не е обикновена връзка ..., те са важен съюзник в НАТО за всички нас", каза тя на виртуално събитие, организирано от Германския фонд "Маршал". "Мисля, че трябва да продължим да работим за изграждането и поддържането на тези отношения и да насърчаваме Турция да се движи в посока, в която нейната демокрация наистина може да бъде истинска и силна и да продължи напред."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com