X
 
 

Дамаск не признава сделката между САЩ и Турция

1988 0
photo of Дамаск не признава сделката между САЩ и Турция
Снимка: Getty Images / Guliver
От Дамаск обявиха в четвъртък, че отхвърлят категорично плана на САЩ и Турция за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия, като обвиниха сирийските кюрди за предложението, предаде AFP.

"Сирия категорично и твърдо се противопоставя на споразумението между американските и турските окупанти за установяването на т.нар. "зона за сигурност" в Северна Сирия", заяви източник от правителството пред държавната агенция САНА.

„Сирийските кюрди, които приеха да се превърнат в средство в този агресивен американско-турски проект, носят историческа отговорност за това“, добавя източникът, отбелязва още агенция "Фокус".

Нов етап в отношенията: Турция и САЩ създават център за съвместни операции в Сирия

Турция и САЩ се договориха да създадат координационен център за съвместни операции, както и планираната зона за сигурност в Северна Сир...

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Турция и САЩ се договориха да създадат координационен център за съвместни операции, както и планираната зона за сигурност в Северна Сирия.

Районът с ширина от 30 до 40 километра по протежение на сирийско-турската граница ще бъде контролиран от Анкара в координация със Вашингтон. Освен това членовете на кюрдските формирования ще трябва да напуснат тази територия и да предадат тежкото въоръжение. Всички тунели, позиции и укрепления, изградени от тях в зоната за сигурност, ще бъдат унищожени.

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители