Давутоглу: Не само Турция е виновна за арменците

6072
Давутоглу: Не само Турция е виновна за арменците

На 24 април в Арменската патриаршия за пръв път ще се проведе възпоменателна служба за загиналите при събитията през 1915 г. османски арменци, ще присъства и държавен служител, пише турският всекидневник "Джумхуриет", цитиран от БГНЕС.

Вестникът се позовава на писмено изявление на премиера Ахмет Давутоглу и акцентира на съболезнованията му към потомците на избитите арменци.

"За Турция съхраняването на паметта и културното наследство на османските арменци е исторически и човешки дълг, затова както светът, така и ние ще отбележим това в Арменската патриаршия. Щеше да бъде по-смислено, ако Турция и Армения заедно бяха организирали достойно възпоменание. Мисля, че това е възможно с добронамереност и когато историята не се ползва като политически инструмент", коментира Давутоглу.

Той обаче подчертава, че е въпрос на морална и законова отговорност натоварването само на турската нация с вината за въпросните събития от войната и че това обобщение неизменно се слива с омразата. "Преди 100 г. османските турци и мюсюлмани са претърпели огромни страдания от депортиранията и кланетата, те се помнят и днес. Да се игнорира истината, да се прави разлика между болката е исторически погрешно и неприемливо. В този контекст е задължително да се чуват всички гласове и да се почита паметта на всички граждани на Османската империя. Историческите рани и в двете страни трябва да бъдат изрязани и ние настояваме за справедливо отношение, основано на общото мирно бъдеще. С тези мисли и чувства ние споделяме болката на потомците на жертвите от арменската бежанска вълна през 1915 г.", посочва още турският премиер.

Пред журналисти той допълва, че не само арменците, но и останалите етнически и религиозни общности са дали много жертви по време на войната. Давутоглу се противопоставя както на изявлението на Папа Франциск по повод арменския геноцид, така и на резолюцията на Европейския парламент и не крие, че е сюрпризиран от готвената в Германия официална позиция по повод събитията от 1915 г. Турция доказа, че е съпричастна към паметта на арменците още с позицията си за убийството на журналиста Хрант Динк, изразена на церемонията по повод годишнината от кончината му, подчертава турският премиер.

В. "Джумхуриет" цитира и вицепремиера и говорител на правителството Бюлент Арънч, който е категоричен, че Турция никога не е провеждала етническо изтребление на арменците. "Ние никога не сме действали като предатели. Не сме провеждали умишлено и съзнателно геноцид. Архитектите на геноцида са известни. Определението на ООН за геноцид не е валидно за събитията от 1915 г. в Турция, ние сме уверени в това и призоваваме целия свят да повярва и подкрепи нашата теза", подчертава Арънч след заседанието на министрите в президентския дворец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com