Джихадистки войни: „Ал Кайда“ и “Ислямска държава“ се изправиха едни срещу други

7090
Джихадистки войни: „Ал Кайда“ и “Ислямска държава“ се изправиха едни срещу други

Групировките "Ал Кайда" и "Ислямска държава" са насочили оръжията едни срещу други в Сахел, с което прекратяват период на дългогодишно сътрудничество, съобщиха експерти пред AFP.

САЩ прикрива убийствата на терористите в Сирия, разкрива руско разследване

Бойците от Ислямска държава брутално нападнаха конвой от сирийските правителствени сили на север от Палмира. Терористите намират убежищ...

Двете терористични организации са влизали в конфликти преди на други места, като например в Сирия. Но те обикновено работиха в тандем в Сахел, където координираха нападенията си и дори обменяха екстремисти.

В полупустинния африкански регион се наблюдават години на конфликт с ислямските бойци, които за пръв път се появиха в северната част на Мали през 2012 г., преди да се впуснат в центъра на страната, и съседните Буркина Фасо и Нигер.

Хиляди войници и цивилни са убити, а стотици хиляди напуснаха домовете си. Но от началото на годината имаше спорадични сблъсъци между двете терористични организации, които прераснаха в конфликт в Мали и Буркина Фасо.

Малко подробности се появяват за конфликта между двете групировки, тъй като сраженията са в нестабилни райони, окупирани от бандити и етнически милиции, където редовно възникват сблъсъци с национални армии.

Експерти и местни представители посочват като причини за конфликта между ДАЕШ и "Ал Кайда" териториални спорове и достъп до храна.

Джихадистите в Сирия - преименувани и ребрандирани

Някога "Ал Кайда" беше най-страшната терористична групировка, но в последните години бе изместена от ИДИЛ. Наследството на "Ал Кайда" о...

Махамат Салех Анадиф, специален представител на ООН в Мали, коментира, че джихидистката война "повече не е тайна".

"Не знаем как ще свърши, всеки иска да сложи ръка върху другия", каза той, обяснявайки, че групировките се бият за земя.

Клонът на "Ал Кайда" в региона, сега групировката се нарича GSIM, се появи за първи път в Северно Мали през 2012 г. и се установи в централната част на Мали през 2015 г.

Историята на ДАЕШ в региона е кратка. Клонът на организацията в региона е създаден през 2015 г. и сега действа в граничните региони, свързващи Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Двете организации никога не са сключвали официален съюз в Сахел, според западен дипломат в Бамако, столицата на Мали. Но това не им пречеше да работят заедно, отбеляза дипломатът и разказа, че са провеждали съвместни атаки и са разменяли екстремисти. Дипломатът добави, че причината за присъединяването към тези групировки е свързана с местни обстоятелства, такива като липса на работа или човек е от маргинализирана етническа група.

Множество членове на "Ислямска държава" избягаха от затвор в Сирия

Подкрепяните от САЩ кюрдски сили в Северна Сирия провеждат операция по откриването на избягали затворници - членове на групировката "Ис...

Сблъсъците между двете джихадистки организации са започнали, след като терористи от ДАЕШ са пресекли регион в централната част на Мали от Буркина Фасо в началото на годината. Екстремистите ходили от село на село, за да пропагандират мисията си. Регионът обикновено е част от територия, която е под контрола на GSIM.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com