X
 
 

Експерт: Има риск от кюрдски бежанци у нас заради Сирия

1449 0
Експерт: Има риск от кюрдски бежанци у нас заради Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver
"Опасността за страната ни от турската офанзива в Сирия е в две направления", коментира специалистът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев пред БНР.

"Едното е свързано с потоци от бежанци, които в момента са на територията на Турция. Според дипломата обаче Ердоган не би скъсал споразумението с ЕС, което му осигурява и значителни средства за работа с тях.

Западът се ядоса на Турция заради военната атака в Сирия

Франция, Великобритания и Германия са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди турската офанзива в Северна Сир...

Втората заплаха е свързана с намерението за промяна на етническата карта на Северна Сирия – райони, населени от столетия с кюрди. Когато там влязат тези сирийски бежанци, които са араби, и ако започнат там сблъсъци между двата етноса, а и двете страни имат въжени формирования, оттам може да се получи един доста сериозен бежански наплив. В това направление виждам опасности. България трябва да настоява за единна позиция на ЕС и единна политика по защита на външните граници на Съюза", заяви той.

Според него дълготрайната цял на Ердоган не е да остава в Северна Сирия.

"Всички посочиха, че пълномащабна военна агресия на Турция, присъединяване на територия, анексия или създаването на подобни на Севернокипърска турска република квазидържави, няма да бъдат допуснати". Дамаск вече отговори, че няма да приеме една мащабна инвазия на Турция.

 

Турция започна военна операция срещу кюрдите в Сирия

Турция започна военната си операция източно от река Ефрат в Сирия срещу силите на сирийските кюрди, които според турските власти са тер...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители