Експерти открили следи от прилагане на химическо оръжие в Сирия

2787
Експерти открили следи от прилагане на химическо оръжие в Сирия

Експерти от Организацията по забраняване на химическото оръжие са открили признаци за прилагане на химическо оръжие в Сирия, съобщава Reuters, като се позовава на доклад на мисията за ООН.

В документа се споменава за 11 възможни случая на използване на отровни вещества, но датите и времето на провеждане на предполагаемите атаки не са посочени.

Откриха завод на ИД за химическо оръжие

Въоръжените сили на Сирия са открили в болница, окупирана от терористите в провинция Латакия, оборудване за производството на химическо...

Според директора на Организацията по забраняване на химическото оръжие Ахмет Узюмджю в един от случаите анализът на някои кръвни показал, че хората в даден момент са подлагани на въздействието на зарин или подобно на него вещество.

Експертите подчертават, че е необходимо да се проведе по-нататъшно разследване, за да се определи при какви обстоятелства и кога може да се е случило това въздействие.

По-рано ООН установи, че в Сирия за времето на гражданската война, която започна през 2011 година, нееднократно е прилаган зарин. По-конкретно беше доказано, че химическо оръжие е използвано през 2013 година в контролираните от бунтовниците околности на Дамаск, в резултат на което са загинали стотици хора.

По-късно Дамаск с посредничеството на Москва се съгласи да унищожи своя химически арсенал, а през февруари 2015 г. Русия обяви пълно химическо разоръжаване на Сирия.

Сирийското химическо оръжие е почти напълно унищожено, твърди ООН

В доклад пред Съвета за сигурност на ООН генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжие Ахмет Узюмджу съобщи, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com