Епидемията от холера в Ирак се разпространява и в съседните страни

6657
Епидемията от холера в Ирак се разпространява и в съседните страни
Снимка: Thinkstock

Епидемията от холера, избухнала в Ирак, се е разпространила и в съседните Сирия, Кувейт и Бахрейн. За това предупреди директорът на иракското представителство на УНИЦЕФ, цитиран от Reuters.

Разпространението на заразата се дължи на няколко фактора - ниското ниво на водата в река Ефрат и наводненията, при които реката и кладенци бяха замърсени с отпадни води.

Войната срещу групировката "Ислямска държава", която контролира големи част от територията на Северен и Западен Ирак, също засили епидемията.

Конфликтът принуди над три милиона души да напуснат родните си места и сега мнозина от тях живеят в лагери при условия, които са благоприятни за разпространението на холерата.

УНИЦЕФ има ограничен достъп до районите, контролирани от ИДИЛ, подчертава директорът на иракския клон на организацията. Всеки пети случай на зараза от холера в Ирак е на дете, допълва той.

Над 800 души са заболели от холера в Ирак от септември насам

Над 800 души са се разболели от холера в Ирак от септември до сега, предаде иранската телевизия Прес ТВ, цитирана от световните агенции...

В отговор на епидемията УНИЦЕФ предоставя бутилирана вода, соли за приготвяне на разтвори за орална хидратация и инсталира резервоари за питейна вода, но има недостиг на средства за дейностите на организацията в Ирак.

Голяма част от иракския бюджет се отделя за сигурността за сметка на други услуги и инфраструктури, като например водоснабдяването, посочва също УНИЦЕФ.

Според Питър Хоукинс има реална опасност заразата да прерастне в епидемия. Болестта може да предизвика смърт от обезводняване и бъбречна недостатъчност само за няколко часа, ако болният не бъде лекуван.

Епидемията от холера избухна в Багдад през септември. От тогава са се заразили 2200 души, а най-малко шест са починали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com