Ердоган: Маслиновият клон е вестител на свободата

1152
Ердоган: Маслиновият клон е вестител на свободата
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обясни защо операцията в сирийския Африн е наречена „Маслинова клонка“ и обяви, че тя ще приключи с ликвидирането на последния терорист и с шанса 3,5 млн. бежанци да се завърнат по домовете си, предаде БГНЕС.

„Маслината е много ценен символ в нашата вяра. Маслиновият клон е и вестителят на свободата. Използвахме този символ и си казахме да го вземем, да го прегърнем и да му дадем смисъл с конкретни стъпки към свободата“, посочи Ердоган пред участниците в срещата на кметовете на общини днес (24 януари) в Анкара. Той припомни, че и по времето на управлението на Барак Обама Турция е реализирала операция „Маслинова гора“ в района на Мюнбич в Сирия, но е останала излъгана от американския президент.

Путин напомни на Ердоган да спазва суверенитета на Сирия

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган са обсъдили по телефона ситуацията в Сирия. Имало е разговор и за ситуац...

„Онази операция имаше за цел да освободи Мюнбич от терористите, но Обама не изпълни ангажимента си. Ние направихме всичко, което зависи от нас, но те /САЩ/ нищо, само заявиха, че ще изтласкат терористите на изток от река Ефрат. В Мюнбич 95% от населението са араби, там кюрди няма. Не удържаха на думата си, други им бяха сметките – имаха намерение да създадат нова терористична държава Кюрдистан, макар там кюрди да няма. Те направиха същото и в Кобани, и когато им го припомняме, изпитват досада и безпокойство. Но ние ще казваме тези истини навсякъде“, заяви турският лидер. Той подчерта, че всяка борба за справедливост има своята цена и посочи, че в хода на операцията „Маслинова клонка“ Турция е понесла загуби, има ранени военни. Но ако за първите 4 дни от операцията загиналите от турските въоръжени сили и сирийската опозиция са 7-8 души, противникът загуби жива сила от 268 души, уточни Ердоган.

„Турция ще продължи операциите в Сирия до унищожаването на последния боец от терористичната организация, арсеналите на която са пълни с оръжейни доставки от 5 000 камиона и 2 000 самолета. Първо ще ликвидираме терористите в Северозападна Сирия, а после ще създадем условия за завръщането на бежанците – те са 3,5 млн. души, избягали в Турция“, посочи още президентът.

Според него Анкара води битка с организация, която насилствено въоръжава 13-15-годишни деца и възрастни жени, и събира данъци от гладуващи хора. Той подчерта, че Турция ще разруши плановете на терористите и напълно ще прочисти от тях своите граници, като започне от Мюнбич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com