Ердоган на парада на победата в Баку

4349
Ердоган на парада на победата в Баку
Снимка: Getty Images/Guliver

Азербайджан очаква с нетърпение турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще присъства на парада на победа в чест на освобождението на Нагорни Карабах от арменска окупация, пише „Сабах“.

Държавният глава заминава на 9 декември на двудневно официално посещение в Баку, където е планирано да присъства на парада на победата на 10 декември, да посети гроба на бившия президент Хайдар Алиев и да отдаде почит на гробището на мъчениците.

Програмата включва среща с президента Илхам Алиев, по време на която ще бъдат обсъдени ситуацията в Нагорни Карабах, турско-руското споразумение за център за наблюдение на прекратяването на огъня, двустранните отношения, икономическите връзки и сътрудничеството в енергийния и отбранителния сектор.

По информация на Анадолска агенция азербайджанците възприемт визитата на Ердоган като недвусмислена демонстрация на братство и солидарността между двете страни. Улиците на Баку са украсени с турски и азербайджански знамена в чест на победата, като продължават и други приготовления за парада.

Анадолската агенция цитира граждани, които благодарят на турския президент за подкрепата на Турция по време на военните действия в Карабах.

Ердоган: Френската резолюция за Нагорни Карабах е пълна катастрофа

Турският президент Редежеп Ердоган определи резолюцията на френския парламент за признаване на Нагорни Карабах за независима държава ка...

„Ердоган е повече от добре дошъл“, „турската армия също трябва да дойде в Карабах, за да могат нещата да се възстановят по-бързо“ и „Ердоган ще посети собствената си родина. Посещението му е празник за Азербайджан“ са само част от мненията, които агенцията цитира.

Преди дни „Сабах“ публикува отправени от азербайджански младежи и войници благодарност до външния министър Мевлют Чавушоглу за подкрепата, която Анкара оказа на Баку, припомня БГНЕС. Във видеоклип младежите му благодариха за освобождаването на земите им, окупирани от Армения в продължение на почти три десетилетия.

"Вие застанахте до Азербайджан в законната му кауза. Показахте единството и солидарността на турците на целия свят", казаха азербайджанските войници.

Кадрите включваха и съобщения от деца на ветерани и от широката общественост с призив: „Една нация, две държави: Азербайджан-Турция“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com