Ердоган заплашва с нова операция в Сирия, ако кюрдите не се оттеглят

2908
Ердоган заплашва с нова операция в Сирия, ако кюрдите не се оттеглят
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара ще започне отново операцията си срещу кюрдските сили в Сирия във вторник вечерта, ако те не се оттеглят от "безопасната зона", предава AFP, цитирана от БГНЕС.

След като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс дойде в Анкара за преговори с Ердоган в четвъртък, съюзниците от НАТО се споразумяха Турция да спре настъплението си за пет дни в Северна Сирия, докато кюрдските бойци се оттеглят от зоната.

Макрон, Меркел и Джонсън ще говорят с Ердоган за Сирия

Френският президент Еманюел Макрон обяви намерението си заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел и британския премиер Борис Джонсън ...

"Ако обещанията се спазят до вторник вечерта, проблемът със зоната за сигурност ще бъде решен. Ако това се провали, операцията... ще започне на минутата след изтичането на 120-те часа", каза Ердоган по време на брифинг в Истанбул.

Той заяви, че турските въоръжени сили ще останат в региона, "защото сигурността там изисква това", добавяйки, че досега няма проблеми.

Но Сирийската обсерватория за човешки права заяви, че днес е имало турски въздушни удари по село Баб ал-Кеир, източно от Рас ал Айн на границата. Военният наблюдател заяви, че са убити петима цивилни.

Турция започна операция „Извор на мира“ на 9 октомври, след като многократно заплашваше да прочисти граничната зона от кюрдските Отряди за защита на населението.

След като американският президент Доналд Тръмп първоначално даде зелена светлина на офанзивата, той отправи многократни заплахи срещу Турция в туитове след международно възмущение. След това изпрати Пенс и държавния секретар на САЩ Майк Помпео с други американски служители в Анкара, за да постигнат сделката, която беше обявена в четвъртък след часове разговори.

Ердоган твърди, че не е нарушавал примирието

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че няма боеве в Североизточна Сирия, където започна миналата седмица офанзива, след като ...

Ердоган каза, че "зоната за сигурност" ще бъде 32 километра в дълбочина и дълга 444 километра", но не между Кобане и Тал Абяд".

Той добави, че регионът между граничните градове Тал Абяд и Рас ал Айн е разчистен, "но това не е приключило. Процесът продължава".

Само часове преди преговорите между САЩ и Турция, в американските медии се появи странно писмо от Тръмп до Ердоган, в което американският лидер призовава Ердоган да не бъде „глупак“ и предупреждава своя турски колега, че историята рискува да го нарече „дявол“.

Турските медии съобщават, че Ердоган е "изхвърлил" писмото в кошчето.

Ердоган каза от своя страна днес: „писмото не е в съответствие с "политическата и дипломатическа вежливост... но нашата взаимна любов и уважение не ни позволява да го държим встрани от дневния ред".

Спорадични боеве в сирийски град въпреки обявеното примирие

Спорадични боеве се водят и тази сутрин в пограничния град Рас ал Айн в Северна Сирия. Сблъсъците на места продължават, въпреки че Турц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com