ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Иран

8568
ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Иран

Европейският съюз подготвя нов пакет от санкции срещу Иран, съобщиха външните министри на Германия и Франция Гидо Вестервеле и Лоран Фабиюс.

Според Фабиюс новите мерки ще засегнат, "финансовите, търговските и петролните интереси" на Техеран.

Иран: Саудитска Арабия бяга от действителността

Държавите от Персийския залив, които упрекват Иран, че се меси във вътрешните им дела, опитват да отвлекат вниманието от гражданските...

По думите му, конкретните мерки трябва да бъдат разработени до началото на сесията на Общото събрание на ООН след десет дни, съобщи БНР.

Според Гидо Вестервеле, санкциите ще влязат в сила към 15 октомври.

Международната общност трябва да засили натиска върху Иран заради неговата ядрена програма, обявиха външните министри на страните от ЕС, които участват в провеждащата се двудневна неформална среща в кипърския курортен град Пафос.

На срещата в Кипър, британският външен министър Уилям Хейг изрази надежда, че Европейският съюз ще включи групировката Хизбула в "черния списък" на международните терористични организации. Позицията му беше подкрепена от френския и от холандския министър на външните работи Лоран Фабиюс и Ури Розентал.

Други страни членки на общността обаче не се поддават на натиска на Съединените щати и Израел Хизбула да стане част от списъка с аргумента, че това може да дестабилизира баланса на силите в Ливан и да засили още повече напрежението в Близкия изток.

Иран плаши с удари по американски бази

Иран ще нанесе удар по американски бази в Близкия Изток в случай, че Израел атакува ирански ядрени обекти, заплаши лидерът на радика...

Няколко европейски дипломати обясниха, че от правна гледна точка включването на групироската ще бъде трудно, ако в държава от Евросъюза не се води съдебен процес срещу организацията. Това условие евентуално може да бъде изпълнено в зависимост от воденото от българските власти разследване на атентата в Бургас, посочва Ройтерс.

Пред агенцията обаче българският външен министър Николай Младенов заявява, че следствието все още не е завършило и страната ни не е готова да обвини когото и да било.

Междувременно днес председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Роджърс предупреди, че Израел може скоро да нанесе превантивен удар срещу Иран, ако страната му не заеме по-твърда позиция по ядрената програма на Техеран.

Роджърс се срещна в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Той е републиканец, неговата партия номинира Мит ромни за кандидат-президент, който ще се яви срещу настоящия президент на САЩ Барак Обама на изборите на 6 ноември.

Нетаняху иска ясна позиция за иранската ядрена програма

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази съжаление, че международната общност не е очертала "ясна червена линия" за иранската ядрена...

Позицията на Ромни контрастира с тази на Обама, който полага усилия да убеди Израел да се въздържа от превантивен удар.

Редактор: Мая Боева


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com