ЕС замрази някои санкции срещу Иран

26214
ЕС замрази някои санкции срещу Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС замрази редица санкции срещу Иран, след като Техеран започна да прилага споразумението за ограничаване на ядрената си програма, съобщи съюзът, предаде БГНЕС.

"В рамките на прилагането на Съвместния план за действие, договорен от Иран и групата 5+1, който влиза в сила днес, Съветът замразява някои ограничителни мерки на ЕС срещу Иран за срок от шест месеца", се казва в комюникето.

Замразяването беше договорено от външните министри в Брюксел, които проведоха редовна среща, след като получиха информация от МААЕ, че Техеран е изпълнил ангажимента си в споразумението от ноември за ограничаване на ядрената си програма.

Новите мерки включват замразяване на забраната от 2012 г. на транспортирането на ирански суров петрол, което причини спад с над 50% на износа на петрол от Техеран. ЕС ще замрази и забраната върху търговията със злато, ценни метали и петрохимически продукти и в същото време ще постави таван върху трансферите на средства, които не са свързани с оставащите санкции.

Подобно на САЩ, ЕС обещава да не налага нови санкции в идните шест месеца, първи етап в усилията за намиране на трайно решение на страховете, че Иран разработва ядрена бомба. Новите договори, сключени с ирански фирми, не трябва да надхвърлят шестмесечния период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com