Eверест - за богатите днес всичко е възможно

1574
Eверест - за богатите днес всичко е възможно
Снимка: Pixabay

Новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тенсинг Норгей са първите, покорили най-високия връх в света - Еверест. Те изкачват 8848-метровия връх на 29 май 1953. От тогава са изминали вече 70 години и много неща са се променили. Днес природата наоколо страда от многото туристи, боклуците и най-вече от климатичните промени, пише германската общестевно-правна медия ARD в статия за 70-годишнината от първото изкачване на "покрива на света".

От 1953 до сега около 10 000 алпинисти са изкачили Еверест, а над 300 души са загинали по пътя си към него. Говори се и за вид масов туризъм в базовия лагер на Еверест - с всичките последици за околната среда.

Непалски алпинист изкачи Еверест за 28-ми път

Непалският водач Ками Рита Шерпа достигна върха на Еверест за рекорден 28-ми път, само ден след като негов конкурент се изравни с преди...

Масов туризъм към Еверест?

Изкачването на Еверест е станало по-удобно и много по-скъпо, коментира в своя публикация германската общестевно-правна медия ZDF. "Можете да кацнете директно в базовия лагер с хеликоптер и да си поръчате почти всяко ястие, което можете да получите в петзвезден хотел в столицата Катманду", казва планинският водач Ками Рита, който е изкачвал върха 27 пъти. "Ако имате пари, можете да получите и почти всичко останало в базовия лагер - комфортно настаняване, интернет връзка и медицински грижи", допълва още той.

Днес експедицията до върха отнема само около 45 дни или два пъти по-малко време, отколкото преди. Има и много хотели и чайни, където да се свикне с разредения въздух.

За едно изкачване чуждестранният алпинист плаща поне 40 000 евро, изчислява американският алпинист и блогър Алън Арнет. Това включва таксата за разрешително от непалското министерство на туризма, което в пиковия пролетен сезон струва около 10 000 евро.

Заплащат се още екипировката, бутилките с кислород, вътрешните полети, настаняването, храната, както и услугите на местните помощници, т.нар. шерпи, които водят в планината, носят багажа и готвят. Предлага се и ВИП изкачване на Еверест, което излиза до 100 000 евро. То може да включва частни готвачи, луксозно настаняване, хеликоптер, голям екип помощници, които носят до 200 килограма багаж, както и фотограф.

Още двама загинали алпинисти на Еверест

Още двама алпинисти са загинали на Еверест, съобщиха организаторите на експедицията, с което броят на загиналите на най-високия връх в ...

Ками Рита споделя, цитиран от ZDF, че понякога се появява недостиг на местни планински водачи и носачи. Особено по-младото поколение в планините е по-малко склонно да рискува живота си. В същото време един планински водач може да спечели поне 3500 евро на сезон, според изчисления на шерпите. Това е над два пъти повече от годишния доход на средностатистическия жител на Непал.

Боклук и топене на ледове по пътя нагоре

С по-лесния достъп до Еверест, се появяват и характерните проблеми. "Повишаването на температурата в района на Хималаите е по-високо от средното ниво за света, поради което снегът и ледът се топят бързо, планините почерняват, ледниците се топят, а езерата пресъхват", разказва известният шерпа Анг Тшеринг, който от години e активен в борбата срещу последиците от промяната на климата.

Американско проучване, цитирано от ARD, е стигнало до извода, че през последните 30 години ледниците на Еверест са загубили ледени маси, които са били на 2000 години. "В миналото разтопявахме леда на глетчера, за да пием вода. Днес ние все още пием вода, но тя вече е разтопена - в езерцата наоколо", разказва шерпът Фурба Тенджинг, който наскоро е изкачил върха за 16-и път.

Преди 70 години покривът на света е бил още по-заледен. Първото успешно изкачване на Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей всъщност е бил деветият опит за покоряване на Еверест,посочва ARD.

Първи смъртен случай на чужденец този сезон: Американски алпинист загина на Еверест

Американски алпинист е загинал на Еверест, съобщи организаторът на експедицията му. Това е първият смъртен случай на чужденец на най-ви...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com