Евролидерите подкрепиха ударите срещу Сирия, британската опозиция е резервирана

1956
Евролидерите подкрепиха ударите срещу Сирия, британската опозиция е резервирана
Снимка: Стоп кадър/YouTube

Европейските лидери подкрепиха ударите на тройката САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия. Това става ясно от изявленията на водещите европейски лидери. На практика те застават на позицията на трите страни нанесли удари срещу Сирия – отговор за използването на химическо оръжие от страна на Башар Асад срещу собственият му народ. В заседание на външните министри на ЕС в понеделник се очаква цялостна позиция.

Международната общност има задачата да установи и подведе под отговорност виновниците за всяко нападение с химическо оръжие, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод ударът на Великобритания, САЩ и Франция срещу Сирия.

България иска ударите в Сирия да не се повтарят, осъди използването на химическо оръжие (ВИДЕО)

Многократно сме изразявали категоричната си позиция против използването на химическо оръжие, това е военно престъпление. Така външният...

Председателят на ЕК припомня, че ударът на тройката е в отговор на използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад.

Рано тази сутрин Франция, Великобритания и САЩ дадоха съгласуван военен отговор на ужасното нападение на сирийския режим срещу цивилни в Дума на 7 април, отбелязва Юнкер. ЕК вече посочи, че употребата на химическо оръжие е неприемлива, независимо от обстоятелствата и трябва да бъде осъдена възможно най-решително. Това не беше първият път, в който режимът в Сирия използва химическо оръжие срещу цивилни, но трябва да остане последният, добавя председателят на ЕК.

Той отбелязва, че конфликтът в Сирия навлиза в осмата поредна година, и допълва, че съществува крайна необходимост от трайно прекратяване на огъня, спазвано от всички. По неговите думи това би проправило пътя към постигане на договорено политическо решение и траен мир, в рамките на процеса от Женева под ръководството на ООН. След понесените страдания сирийците заслужават поне това, се посочва в изявлението.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази подкрепа за ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта", цитира думите на Туск, ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел, Холандският премиер Марк Рюте, външният министър на Дания Андерс Самуелсен, Чешкото външно министерство, японският премиер Шиндзо Абе, Белгия и Канада застанаха също зад действията на САЩ, Великобритания и Канада. Всички остро осъждат използването на химическо оръжие.

ЕС обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие

Европейският съюз обвини Сирия и нейните съюзници в използването на химическо оръжие в град Дума. Това се казва в изявление на външнопо...

Опозицията във Великобритания се отнесе малко по-различно към ситуацията.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от агенция Ройтерс заяви след ракетните нападения на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, че бомбите няма да донесат мир.

"Бомбите няма да спасят човешки живот, нито ще донесат мир. Тези спорни от правна гледна точка действия крият риска от по-нататъшна ескалация - както призна самият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис - на един и без това ужасяващ конфликт и поради това прави (носенето на) реална отговорност за военни престъпления и използване на химическа оръжия по-малко вероятно, а не обратното. Великобритания трябва да играе лидерска роля за постигане на примирие в конфликта, а не да приема указания от Вашингтон и да излага на опасност британските военнослужещи.  Тереза Мей трябваше да поиска парламентарно одобрение, а не просто да следва Доналд Тръмп. Правителството трябва да направи всичко възможно да накара Русия и САЩ да приемат независимо разследване на ужасяващата химическа атака от миналата седмица под ръководството на ООН, за да може да бъде потърсена отговорност от виновните," каза Корбин.

Винс Кейбъл, лидер на Либералдемократическата партия заяви: "Възползването от успехите на един непостоянен в поведението си американски президент не може да бъде заместител на предоставянето на мандат от Камарата на общините. Премиерът можеше и трябваше да свика извънредно заседание на парламента през седмицата и преди да действа, да потърси одобрението на депутатите".

Регионалният премиер на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън също изрази резерви, като заяви, че, "въздушните удари на САЩ и Великобритания не водят до уреждане на ситуацията в Сирия в миналото и не съм убедена, че и този път ще доведат до това", се казва в цитираното от международните агенции становище.

ЕС: Ударите на САЩ в Сирия са насочени срещу използването на химическо оръжие

Американските власти са информирали Европейския съюз, че нанесените въздушни удари в Сирия са били насочени към предотвратяване на по-н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com