Гняв, обвинения и отмъщение: Кървави седмици в Близкия изток прогнозира експерт

8958
Гняв, обвинения и отмъщение: Кървави седмици в Близкия изток  прогнозира експерт
Снимка: Getty Images

"Ситуацията през последната година не предполагаше да има такава военна операция срещу Израел. Имаше споразумение между Хамас и правителството на Нетаняху с посредничеството на Катар и Египет, които са страните гаранти за дълготрайно примирие и израелски инвестиции от 1 млрд. долара за подобряване на инфраструктурата, създаване на работни места и допускането на 100 000 палестинци в Израел, за да работят", заяви по БНТ журналистът Мохамед Халаф

По думите му в същото време Хамас със съгласието на Израел получава 15 млн. долара месечно от Катар, за да може да посрещне нуждите на управлението, макар че то не е законно.

"Това е шестата поред война на Хамас срещу Израел, в която се изпълнява дневния ред на Иран, който има проблеми със САЩ, ЕС, със световната общност", каза още Мохамед Халаф.

Иран е финансирал операцията на "Хамас", но с условие да действат, когато им даде знак. Той обясни, че това е шеста война между израелци и палестинци, предизвикана от Иран (Ислямска република Иран), която иска да бъде решаващият геополитически фактор в региона.

"Това правителство на Нетаняху е най-радикално и религиозно, защото той беше принуден да направи коалиция с партии от т.нар. религиозна десница. Техният проект за съдебна система е за упражняване на политически контрол върху Върховния съд в Израел, защото в Израел няма конституция. Този, който решава всички закони дали съответстват с човешките права и демократичните принципи, е Върховният съд. ... Те искаха тази промяна, защото искаха да вкарат шестима техни политически представители в съда. От другите да има също шестима. Но решаващият глас е на председателя на съда, който ще е от тях - религиозните партии. Така да определят хода на политиката на Израел. Искат да превърнат Израел от една демократична светска държава в чисто религиозна - подобна на Иран. Това гражданите не го приеха. Част от разузнаването и армията отказаха да изпълняват вече задачи и заповеди, като казаха, че няма да обслужват хора, които са опасност за съществуването на държавата и на децата в нея", коментира той.

По думите му Израел се е оказала отслабена заради вътрешни проблеми страна, "Хамас" са видели това:

"Ислямски джихад" гледат това, спонсорите на "Хамас" и "Хизбула" също гледат, всички гледат и виждат това. Тези 1000 бойци на "Хамас" са били обучени в казармите и военните бази на революционната гвардия на Иран в Сирия и в самия Иран, и в Ливан при "Хизбула". Подготовка е имало още от август. Подготовка за такава координирана операция по въздух, по земя и по море. ... Успяха, защото "Хамас" заблуди военното ръководство, политическото ръководство и в този капан беше и самият Нетаняху".

Защо сега?

Мохамед Халаф подчерта, че Иран е финансирала операцията на "Хамас", но с условие да действат, когато им дадат знак:

"Сега е дошло времето, защото Саудитска Арабия и Израел бяха много близо до подписване на мирно споразумение. Това означава 50 ислямски държави да подпишат мирно споразумение с Израел. Всички арабски държави, които се страхуват от Саудитска Арабия, също ще подпишат. Това значи тотална промяна в геополитическата ситуация в региона - ще загубят смисъла си всички политически партии, които принадлежат на т.нар. политически ислям, защото всичко ще бъде регулирано".

Иран, Китай и Русия не са заинтересовани от това мирно споразумение в региона, посочи журналистът. Според Мохамед Халаф службите в Европа трябва да са много внимателни по отношение на сигурността на всеки гражданин:

"Мисля, че в България нещата са под контрол".

ОЩЕ: Ситуацията е тежка, разкъсват Израел на парчета. Говори Надежда Нейнски 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас: Предложението за прекратяване на огъня в Газа е положително

Заради доставки за Израел: В Истанбул разбиха офис на азербайджанска петролна компания (ВИДЕО)

Реакцията на Нетаняху след изявлението на Байдън: Войната в Газа ще приключи след елиминирането на "Хамас"

След като Байдън представи израелското мирно предложение: Подигравки от Махмуд Абас (ВИДЕО)

65 загинаха, 150 000 къщи пострадаха: Циклонът "Ремал" бушува в Индия и Бангладеш (ВИДЕА)

Турция: Не желаем НАТО да участва във войната в Украйна

Иранският върховен лидер примамва студенти от САЩ: "Вие сте наши съюзници"

Пак: Товарен влак дерайлира в Русия (ВИДЕО)

Криза с водата в Индия: Жените носят вода от кладенците (ВИДЕО)

Китай с ясен сигнал: Не го интересува бързо постигане на мир в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com