Готви ли се Асад за ново настъпление в Идлиб?

1684
Готви ли се Асад за ново настъпление в Идлиб?
Снимка: Getty images/Guliver

Режимът на сирийския президент Башар Асад подготвя настъпление в провинция Идлиб - единственият регион на страната, който все още е почти напълно извън контрола на Дамаск. Информацията се появи в руското издание "Свободная преса", където твърдят, че Асад е недоволен от Русия и съгласието на Москва за примирие, пише БГНЕС.

Примирието, договорено с помощта на Турция, поначало беше прието без ентусиазъм в Сирия, а цитирани от "Свободная преса" експерти са на мнение, че мнозина в Москва също не са останали доволни от подобно замразяване на гражданската война. Според тях по този начин възстановяването целостта на арабската държава е невъзможно.

Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди спират операцията срещу ИД

Кюрдската сили в Сирия, подкрепяни от водената от САЩ международна коалиция, прекратяват операциите си срещу близкоизточната радикална ...

Ако Идлиб остане по същество извън властта на Дамаск, то и кюрдите може да откажат да се задоволят с автономия в състава на Сирийската арабска република и да поемат път към създаване на независим Кюрдистан. Москва също ще загуби авторитет и следователно геополитическо влияние в Близкия Изток.

Анализатори смятат, че висшето военно ръководство в Дамаск вече активно разработва планове за настъпление в провинцията, в които се калкулира вероятността Русия и Иран да запазят неутралитет. При това положение инициативата се превръща в рискована авантюра, още повече в Идлиб са разположени тежковъоръжени турски военни. Турският експерт Ендер Имрек смята, че ситуацията в Идлиб е неспокойна и отначало всички страни са имали по-високи очаквания за сделката.

Междувременно отряди на "Сирийските демократични сили" (СДС), ядрото на които е съставено от кюрдски бойци, са ликвидирали повече от 30 джихадисти в района на град Хаджин, на източния бряг на река Ефрат. Терористите от групировката "Ислямска държава" (ИД) са се възползвали от прикритието на бушуващата пясъчна буря, за да организират внезапно нападение по позициите на СДС. ИД са използвали самоубийци, управляващи минирани пикапи, в опит да осъществят пробив. Според агенция "Фират" кюрдските отряди са понесли загуби, но са успели да спрат атаката на противника.

Хаджин е един от последните бастиони на ИД в района и командването на СДС обяви освобождаването му за приоритетна задача. Градът е обсаден от 11 септември. В хода на операцията досега са били ликвидирани 496 терориста. Загубите на СДС са 270 души. Според експерти Хаджин е отбраняван от около 4000 бойци на ИД.

Турция е готова да атакува кюрдската милиция в Сирия

Турция е приключила с подготовката да предприеме офанзива срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция "Отряди за защита на народа" (ОНЗ) ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com