Хиляди на протест срещу ковид ограниченията в Нова Зеландия

2438
Хиляди на протест срещу ковид ограниченията в Нова Зеландия
Снимка: iStock

Хиляди демонстранти тръгнаха днес към парламента на Нова Зеландия, за да протестират срещу ковид ограниченията. Това доведе до разполагането на голям брой полицейски сили около сградата в Уелингтън, известна като „Пчелния кошер“ (Beehive).

Около 3000 души, повечето от които не носеха маски, си проправиха път през центъра на столицата, като сред тях имаше десетки мотоциклетисти с отличителни знаци на рокерски групи, които форсираха двигателите и „пилеха“ гуми, предаде БГНЕС.

Някои от присъстващите носеха знамена с надписи „Тръмп 2020“, а други - плакати с послания от маорски групи, хора, засегнати от затварянето на домове, и учители, които са застрашени да загубят работата си, ако откажат да се ваксинират.

Други бяха насочени към премиера Джасинда Ардърн с лозунги като "Pro Choice, Anti Jacinda" (За избора, против Джасинда), "Медийни лъжи" и "Медийна измяна".

Протестът беше мирен, като демонстрантите се разпръснаха, след като изпълниха масова хака на територията на парламента. Традиционната маорска хака се използва по различни начини - за сплашване на съперници, за празнуване, но и за оплакване.

Полицията заяви, че в Уелингтън няма арестувани, въпреки че изразиха разочарование от толкова много участници, пренебрегнали коронавирусните ограничения.

Един полицай е бил ухапан по време на отделен малък протест в околностите на Окланд, когато полицията физически е отстранявала демонстрант от пътя.

Ардърн заяви, че повечето новозеландци подкрепят реакцията на нейното правителство срещу вируса, като цитира данни, според които почти 90 % от населението е получило първата си доза ваксина.

Улични банди в Нова Зеландия се включиха в агитацията за ваксиниране

Членове на няколко новозеландски улични банди отправиха съвместен призив към съгражданите си да се ваксинират срещу коронавируса, съобщ...

„Това, което видяхме днес, не е представителна извадка за по-голямата част от новозеландците“, каза тя пред репортери.

Правителството на Ардърн предприе строги мерки за борба с Covid-19, включително строги забрани и ограничения по границите, благодарение на които Нова Зеландия регистрира само 31 смъртни случая от вируса при население от пет милиона души

От средата на август жителите на най-големия град в страната - Окланд, са принудени да останат вкъщи, а тази седмица Ардърн посочи, че ограниченията ще останат в сила до края на ноември.

Тя обеща да въведе повече свободи, включително прекратяване на заповедите за затваряне, след като 90 % от населението бъде напълно ваксинирано.

Въпреки това, на онези, които останат неваксинирани, ще продължат да им се налагат ограничения върху заетостта, пътуванията и възможностите за забавление. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com