ИД използва химическо оръжие

4712
ИД използва химическо оръжие

Съвместно разследване на две независими организации потвърдиха съобщенията, че бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) използват химически оръжия срещу кюрдите от Отрядите за самоотбрана и цивилни граждани, съобщи в понеделник CNN.

Преди това министърът на външните работи на Австралия заяви, че бунтовници от ИД използват хлор като оръжие, както и че вербуват квалифицирани специалисти в стремежа си да създадат свои собствени химически оръжия.

Изследователските групи от Великобритания Conflict Armament Research и Sahan Research изпратиха свои експерти да разследват три случая, при които се предполага, че са използвани химически оръжия. Два от случаите са в провинция Ал Хасака в североизточната част на Сирия, третият е в северната част на Ирак, където снаряд, изстрелян от 120-милиметрово оръдие пада близо до кюрдски позиции при язовир "Мосул", но не успява да се взриви.

"Това е първият документиран случай на използване на химическо оръжие от ИД срещу кюрди и цивилни обекти", посочват от Conflict Armament Research.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com