ИДИЛ била прекалено крайна дори за Ал Кайда

47010
ИДИЛ била прекалено крайна дори за Ал Кайда
Снимка: Getty Images / Guliver

Жестокостта на джихадистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта /ИДИЛ/ не познава граници, пише в. "Билд". Въпреки въздушните удари на американската военна авиация те продължават лова си за членове на религиозното малцинство на йезидите в Ирак и на свои политически противници в Сирия, продължава изданието, цитирано от БГНЕС.

Както пише британският в. "Дейли мейл", екстремистите от ИДИЛ са били прекалено брутални даже за ръководството на Ал Кайда и терорист №1 в света Осама бен Ладен. В писмо от 21 страници, което изглежда е било открито в пакистанското убежище на Осама при убийството му, ИДИЛ е държан отговорен за действията си в Ирак, между които използването на бойни отровни вещества, нападения срещу джамии и клане в църква в Багдад. Поради което документът с дата 2011 г. стига до заключението, че ИДИЛ е прекалено екстремистка и ще навреди дори на имиджа на терористична организация като Ал Кайда. Съдържанието препоръчва водачите под командването на Бен Ладен да прекратят контактите си с групировката. В резултат на което създадената от иракчанина Абу Бакр ал Багдади терористична група се отцепва от Ал Кайда.

Ескадроните на смъртта на Ал Багдади извършват хладнокръвни убийства и оставят след себе си сериозна кървава следа с действията си в превзетите от тях територии:

- Около 500 йезиди изглежда са обесени според информация в медиите. Сред тях са били и 40 деца. Те са паднали жертва след офанзива на ИДИЛ. Част от мъжете са били закопавани живи в масови гробове.

- Джихадистите водят непрекъснато лов на йезиди. "Мъжете ще бъдат обезглавявани, жените изнасилвани или принуждавани да се омъжат, продавани като сексробини и безмилостно избивани", казва Телим Толан от Централния съвет на йезидите в Германия, който поддържа непрекъснат контакт със своите близки по вяра в Ирак. "ИДИЛ има за цел да премахне всички религиозни малцинства в този регион."

- Иракският министър по правата на човека Мохамед Шиа ал Судани информира за най-малко 300 жени-йезиди, държани като робини от джихадистите. Някои от тях са задържани под въоръжена охрана в Ирак, други са транспортирани в Тал Афар. "Притесняваме се, че те може да бъдат изведени от страната", продължава Ал Судани.

- Един йезиди информира Си Ен Ен за извратените методи на джихадистите от ИДИЛ: "Със собствените си очи съм виждал как труповете са хвърляни за храна на кучетата. Няма криза, има катастрофа."

- От информациите от региона става ясно, че който не приеме исляма, ще бъде убит от джихадистите. След превземането на гр. Синджар екстремистите дадоха срок на 300 семейства до неделя да сменят религията си и да преминат към исляма. В противен случай ще се срещнат със смъртта. Както информират Ройтерс многобройни очевидци и служител на йезидите жителите на много села са обсадени от джихадистите от ИДИЛ.

- Над 200 000 йезиди са избягали от домовете си. По преценка на мисията на ООН в Ирак между 15 000 и 55 000 хиляди представители на тази вяра са арестувани в гр. Синджар, като при температура от над 40 градуса по Целзий ислямските екстремисти не им дават вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com