ИДИЛ започва да се възражда в Ирак и Сирия

14574
ИДИЛ започва да се възражда в Ирак и Сирия

Терористичната групировка ИДИЛ ("Ислямска държава") е започнала да се налага отново в Близкия изток и продължава да търси възможности за нанасяне на удари на Запад. Това обявиха от ООН.

Доклад на Съвета за сигурност на ООН, написан въз основа на неотдавнашна разузнавателна информация от държавите членки, описва как групировката осъществява все по-дръзки нападения в Ирак и Сирия, като призовават и планират бягството на своите бойци от арестите и експлоатират слабостите на местните сили за сигурност.

Москва: Присъствието на Ислямска държава в Афганистан се увеличава

Терористичната организация "Ислямска държава" разширява присъствието си в Афганистан, въпреки изявленията на официален Кабул за премахв...

Докладът представя организация, която е претърпяла значителни поражения, но е крепка, добре финансирана и все още представлява значителна местна и международна заплаха.

Въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ДАЕШ е "до голяма степен разгромена", твърдението е многократно поставяно под въпрос от анализатори, приближени и някои високопоставени американски официални лица. Доклад на Пентагона през август предупреди за съживяване на терористите, преди убийството от американски специални части на Абу Бакр ал Багдади, самообявилия се халиф и бивш главатар на ДАЕШ, през октомври.

Новият главатар на ДАЕШ се смята, че е Амир Мохамед Абдул Рамхан ал Маули ал Салби, който е известен също като Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши. Той е един основателите на групировката и ръководеше поробването на иракското малцинство язиди и контролираше операциите по целия свят.

В доклада на ООН се казва, че общата стратегическа насоченост на ИДИЛ едва ли ще се промени, но туркменският етнос на новия главатар показва, че той може да е само временен избор, докато групировката не намери по-легитимен "емир", потенциално пряк потомък от племето Курайш Хашемит, който би могъл да наложи пълната подкрепа на по-отдалечени "провинции" или филиали на групировката.

Новият лидер на "Ислямска държава" изглежда не е този, който се сочеше досега

Новият лидер на Ислямска държава не е посоченият от терористичната организация Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши. Източници от британскот...

Едно от предизвикателствата пред ДАЕШ ще бъде събирането на поддръжници зад новия главатар, ако загрижеността за сигурността пречи на всяка пряка комуникация.

На джихадистите не им липсват средства, се посочва в доклада на ООН. В Ирак те продължават да финансират операциите си, инвестирайки в законни бизнес и търговски дейности, а в Сирия са възобновили грабежите си посред бял ден. Подобни опити събират достатъчно ресурси за покриване на текущите разходи и позволяват да се изплащат пенсии на вдовици или сираци на загинали терористи.

Проблемът с чуждестранните бойци остава остър, отбелязва ООН, като между половината и две трети от над 40 000 души, които се присъединиха към "халифата" от чужбина, са все още живи.

Съществуват сериозни опасения относно центровете за задържане и лагерите в Сирия, създадени за настаняване на членове на групировката и техните семейства, които избягаха от последните контролирани от тях територии. В лагера Ал-Хол, контролиран от силите на сирийските кюрди, живеят над 70 000 души в ужасни условия.

Историята на албански баща, спасил сина си от „Ислямска държава“

Пет години след като съпругата му отвлича 6-годишното им дете, за да живее с групировката „Ислямска държава“ в Сирия, Африм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com