Индия призна, че жените могат да бъдат глава на семейството

3168
Индия призна, че жените могат да бъдат глава на семейството
Снимка: Getty Images / Guliver

Индийското законодателство предостави на жените признанието, което заслужават и им позволи юридически вече да са „глава на семейството”, пише The Huffington Post.

Върховният съд в Делхи постанови, че най-възрастният женски член на семейство вече може да действа юридически като главата на домакинството, известен също като „Karta”.

Решението беше постановено на 22 декември 2015 г., но оповестено чак сега. Като глава на семейството „Karta” отговаря за всички въпроси, касаещи членовете на фамилията.

Случаят стигна до Върховния съд в Делхи, след като момиче пожела да поеме семейния бизнес, тъй като баща ѝ, братята и чичовците ѝ починали.

Досега ролята на глава на семейството можеше да бъде отредена само от най-големия мъж, след като от 1956 г. се счита, че жените в семейството „не притежават необходимата квалификация на съвместно партньорство”.

"Забраната за една жена да бъде „Karta” не само допринася за дискриминация на основание полове, но също и доведе до потисничество и отрицание за фундаменталното право за равенство, гарантирано от Конституцията”, заявиха юристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com