Ирак съди Турция за кражба на петрол

29304
Ирак съди Турция за кражба на петрол
Снимка: Getty Images / Guliver

Багдад предприе юридически действия срещу Турция, след като Анкара обяви, че петролът от иракския кюрдски автономен регион се изнася на международните пазари.

От иракското министерство на петрола съобщиха, че "в Международната търговска камара в Париж е подаден иска за арбитраж срещу Република Турция и държавната компания BOTAS, отговорна за тръбопровода".

"Чрез транспортирането и съхранението на суров петрол от Кюрдистан и прехвърлянето му в Джейхан без разрешението на иракското Министерство на петрола Турция и BOTAS нарушават задълженията си по Споразумението за тръбопровода между Ирак и Турция", се казва в изявление на министерството.

Турският енергиен министър Танер Йълдъз каза пред журналисти, че доставките на нефт от автономния кюрдски регион и съхраняването му в средиземноморското пристанище Джейхан са започнали в четвъртък вечерта.

Износът през Турция се извършва без съгласието на Багдад, който настоява, че трябва да одобрява всички продажби от автономния регион. Това е основен причина за напрежението между централното правителство и кюрдските власти.

Турски високопоставен представител, пожелал анонимност, заяви, че Анкара няма информаци Ирак да е предприел съдебни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия