Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ

1642
Иран е разтърсен от ново брутално убийство на протестиращ
Снимка: Getty Images

С началото на новата година протестите в Иран са близо до нова ескалация заради бруталното убийство на 29-годишен мъж, участващ в демонстрациите. Мехран Тавана – спортист от Фоман в северната част на страната, е бил застрелян още на 16 ноември 2022 г., но за случилото се близките му съобщиха чак сега пред базираната в Лондон независима телевизия Iran International.

Според разказа им Тавана е бил прострелян в главата от близко разстояние, като извършителят е бил командир от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), намиращ се зад гърба му.

Напрежение в Ормузкия проток в зона на ирански военни учения

Иран е отправил предупредителен сигнал с дрон към разузнавателен самолет, опитал се да се приближи до зона, в която се провеждат учения...

На 16 ноември Мехран излязъл от работа заедно с приятеля си, за да пазарува. На връщане видял група правителствени агенти да бият възрастна жена. "Мехран излезе от колата, за да говори много спокойно със силите за сигурност, за да ги убеди да не я бият, но когато искаше да помогне на възрастната жена да се измъкне, командир на КГИР го простреля в тила, на разстояние почти един метър...", разказва един от близките на убития мъж.

Според информатора Мехран Басир Тавана е бил откаран в болница от други хора, но три дни по-късно е издъхнал от раните си в град Рещ.

По време на възпоменателната церемония за Мехран няколко дни по-късно присъстващите скандираха лозунги срещу Ислямската република, но след това започват заплахи и тормоз над други членове на семейството му. Според източника - по същото време един от членовете на семейството, който само е публикувал истории за смъртта на Мехран, е бил арестуван и измъчван повече от месец.

Ирански групи за защита на правата на човека в чужбина, които наблюдават протестите, съобщават, че от началото на размириците след смъртта на Махса Амини в средата на септември са убити над 500 цивилни, включително 64 деца и 34 жени.

Светът през 2022 година: Протестите в Иран - ще падне ли религиозният режим?

Когато в средата на септември в цял Иран избухнаха масови протести заради смъртта на Махса Амини, беше ясно, че те ще надхвърлят границ...

Междувременно протестиращи излязоха на улиците в няколко града в Западен Иран през изминалия ден. Демонстрациите се проведоха в подкрепа на протестиращите от град Джаванруд, които се изправиха пред смъртоносни атаки от страна на служителите по сигурността. В кюрдския град Махабад пък на 2 януари се събраха десетки граждани, за да почетат края на 40-дневния период на траур за смъртта на Шемал Кхадирипур. Младият протестиращ беше убит от силите на режима. След това демонстрантите запалиха огньове, блокираха улици и скандираха лозунги за сваляне на правителството и властта на върховния водач Али Хаменей, съобщава радио „Свобода“.

Организационната структура на протестното движение продължава да се развива и променя, докато лидерите му се опитват да го сплотят. През последните месеци се появиха няколко различни организации, които обединяват по-малките протестни групи. Сред тях са Младежкият съюз на иранските квартали (INYU) и Обединеният фронт на иранските квартали (INUF). През последните дни INYU и INUF разпространиха списъци на своите членове, в които се вижда, че някои протестни групи членуват и в двете организации, а други - само в една от тях. Тази вероятно вътрешна борба е донякъде естествена последица от нарастващото сближаване в протестното движение. Тя не означава, че то е безвъзвратно разделено, но е предизвикателство, което лидерите на протеста трябва да преодолеят, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Съобщава се още, че на 3 януари неизвестни лица са застреляли член на Революционната гвардия пред дома му в провинция Техеран. От началото на протестите през септември 2022 г. са загинали около 73 служители на силите за сигурност.

Вчера известният сунитски духовник Мулана Абдол Хамид критикува в Twitter силите за сигурност, че са нападнали опечалените по време на церемониите в памет на убитите протестиращи.

Друг важен акцент е, че председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф и ръководителят на съдебната власт Голам Мохсени Еджей изразиха загриженост за иранската икономика през последните дни, вероятно показвайки съмненията си, че президентът Ебраим Раиси може да подобри икономическото положение.

Ирански футболист е в риск от екзекуция, бесилката му е готова

Площад "Шахид Алихани" е малко известна част от историческия ирански град Исфахан в едноименната провинция. Единствената му претенция з...

ОЩЕ: Нова смъртна присъда в Иран, броят на убитите протестиращи достигна 516

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Гладки отношения с Русия": Южна Корея няма да даде военна помощ на Украйна

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия