Иран официално излезе от ядреното споразумение, ракетна атака срещу посолството на САЩ в Багдад

19420
Иран официално излезе от ядреното споразумение, ракетна атака срещу посолството на САЩ в Багдад
Снимка: Getty Images

Иран се оттегля от ангажиментите си по ядреното споразумение и обеща да започне да обогатява уран за своите технически нужди. Това става на фона на продължаваща ескалация на напрежението между Иран и САЩ след смъртта на върховния военен командир на Иран генерал Касем Сюлеймани при американски въздушен удар в Багдад, предаде БГНЕС.

В изявление по държавната телевизия Иран обяви, че прекратява задълженията си по ядрената сделка от 2015 г. "Като предприема петата стъпка за намаляване на задълженията си, Иран се отказва от последното основно практическо ограничение съгласно Съвместния комплексен план за действие, който се занимава с броя на центрофугите", се казва в изявлението на правителството.

Робърт Беър: С убийството на Сюлеймани САЩ обявиха война на Иран

"Надявам се, че това убийство ще възпре иранския режим, да преосмисли мисията си за унищожаването на Израел. Ние през цялото време мисл...

Иран ще продължи да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия и е готов да се върне към изпълнение на задълженията си, ако бъдат отменени санкциите срещу страната, се добавя в изявлението.

Съобщението идва, след като друг ирански служител заяви, че страната ще обмисли предприемането на още по-сериозни стъпки по отношение на убийството на генерал Касем Сюлеймани.

През май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от договора, като отново налага отменените по-рано икономически санкции срещу Техеран. Година по-късно Иран заяви, че постепенно ще прекрати задълженията си по сделката.

Иранската ядрена сделка беше постигната между Иран, САЩ, ЕС, Русия, Китай, Франция, Германия и Обединеното кралство през юли 2015 г. Споразумението гарантираше на Техеран отмяна на санкциите в замяна на готовността на страната да ограничи ядрената си програма и да позволи на инспекторите на МААЕ да проверяват, че естеството на програмата е чисто мирно.

Действията на Иран дойдоха на фона на ракетна атака близо до посолството на САЩ в столицата на Ирак. Взривени са две ракети, не се съобщава за жертви. Атаката е 14-тият път, в който ракети са изстреляни към американски обекти в Ирак през последните два месеца.

Президентът на Иран призова Турция за обединение срещу САЩ

Президентът на Иран Хасан Рухани се обърна към турския си колега Реджеп Ердоган с молба за обединение срещу САЩ, съобщава иранската аге...

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща "голямо отмъщение", ако Техеран започне атака, за да отмъсти за убийството на Касем Сюлеймани, съобщи АФП.

Тръмп заяви, че ще наложи "много големи санкции" на Ирак, ако изпълни гласуваната в парламента подкрепа за изгонването на американските войски от страната. Президентът на САЩ реално заплаши да нанесе удар по културните обекти на Иран в случай на нападение от Ислямската република.

"Разрешено е да убиват нашите хора. Позволено им е да измъчват и осакатяват нашите хора. Разрешено е да използват бомби и да взривяват хората. И не трябва да докосваме културните им ценности? Това не работи така", каза Тръмп пред журналисти. Думите на президента бяха цитирани от пресслужбата на Белия дом. "Ако това (атака от Иран) се случи, ще се случи. Ако направят нещо, отговорът ще бъде страхотен", добави Тръмп.

Призиви за деескалация

Лидерите на Германия, Франция и Великобритания се договориха да работят за постигане на деескалация в Близкия изток на фона на засиленото напрежение. "Канцлерът, френският президент и британският премиер се съгласиха да работят заедно за намаляване на напрежението в региона", заяви говорител на германското правителство, след като германският канцлер Ангела Меркел разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън.

Президентът на САЩ с нови заплахи към Иран

Тръмп отправи още заплахи към Иран, информира ТАСС. Той заплаши, че ще използва нови оръжия срещу иранската държава, които ще са на сто...

"Касем Сюлеймани представляваше заплаха за всичките ни интереси и няма да скърбим за неговата смърт, но очевидно е, че всички призиви за отмъщение просто ще доведат до още повече насилие в региона и това не отговаря на никакви интереси", написа британският премиер Борис Джонсън в Twitter.

"С тревога наблюдаваме развитието на ситуацията между САЩ и Иран, което увеличава риска от нестабилност в нашия регион. Не е само това, което се случи в Ирак, проблеми съществуват в Сирия, сега и събитията в Либия ... Периодично възниква напрежение между САЩ и Иран. Заслужава си да помислим: докъде може да доведе всичко това?", коментира и турският президент реджеп Ердоган пред CNN Turk.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com