Иран освободи и втория задържан кораб

3240
Иран освободи и втория задържан кораб
Снимка: Maritime Traffic

Британският собственик на втория танкер Stena Impero, за който се твърди, че е бил задържан от иранските власти в Персийския залив, заяви, че кораба временно е бил задържан от въоръжени сили, но сега е освободен да отплува.

„Комуникацията с кораба (Stena Bulk) е възстановена и капитанът потвърди, че въоръжената охрана е слязла от борда и корабът е свободен да продължи плаването. Екипажът се чувства сигурен и добре, се казва в изявление от собственика на кораба „Месдар“ Norbulk Shipping UK, цитирано от БГНЕС.

От компанията съобщават, че регистрираният в Либерия кораб е бил задържан и на борда се е качил въоръжен патрул около 16:30 GMT. Не се дават повече подробности, но се уточнява, че корабът е бил насочен на север към Иран. От компанията заявяват, че до 20:00 GMT въоръженият патрул е напуснал кораба и той е свободен да продължи плаването си. Според уебсайта Marine Traffic корабът е бил на път от Китай до Саудитска Арабия, съобщава АФП.

Тереза Мей: Ядрената сделка с Иран няма алтернатива

Британският премиер Тереза Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка. „Също както се стремим да запазим постигнатото с ...

Когато новината за задържането беше потвърдена, Великобритания заяви, че Иран е заловил два кораба в Персийския залив, а външният министър на Великобритания Джереми Хънт осъди инцидентите като "неприемливи" и каза, че е "изключително загрижен". Британският посланик в Техеран е в контакт с иранските власти "за разрешаване на ситуацията", добави той.

Оказа се и, че на борда на задържания от Иран танкер Stena Impero се намират трима руски граждани. "На борда има общо 23-ма души, от които трима са руснаци. Останалите са граждани на Латвия, Филипините и Индия", заявява представителят на собственика.

Другият задържан кораб плува под либерийски флаг, но се оказа, че е собственост на британската компания Norbulk Shipping.

Иранската революционна гвардия обяви по-рано вчера, че е конфискувала британския танкер Stena Impero, собственост на шведския корабен гигант Stena Bulk, за нарушаване на "международните морски правила". След това танкерът „Mesdar“, плаващ под либерийски флаг, собственост на британската компания Norbulk Shipping, е бил задържан след рязко отклонение от курса си в същия участък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com