Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран призова израелската армия да бъде обявена за терористична

11 ноември 2023, 15:43 часа • 1316 прочитания

Иранският президент Ебрахим Раиси призова в събота ислямските правителства да определят израелската армия като "терористична организация" заради настоящите й операции в ивицата Газа.

Говорейки на среща на върха на арабски и мюсюлмански лидери в саудитската столица Рияд, президентът също призова държавите, които имат връзки с Израел, да ги прекъснат и призова за по-голяма подкрепа за палестинците.

По-рано през деня френският президент Еманюел Макрон заяви, че Израел няма оправдание за убийствата на цивилни в Ивицата Газа, бомбардировките трябва да спрат. 

"Днес са бомбардирани цивилни - де факто. Тези деца, жени, възрастни хора са бомбардирани и избити. Няма основание за това и няма легитимност. Ние призоваваме Израел да спре", каза Макрон. 

Въпреки това той призна правото на Израел на самоотбрана и подчерта, че Франция "недвусмислено осъжда" терористичните действия на "Хамас".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не забави отговора си и заяви, че световната общност трябва да осъжда "Хамас", а не Израел. Ислямистките терористи са изцяло отговорни за смъртта на цивилните в Газа, подчерта той, цитиран от BBC.

"Престъпленията, които "Хамас" извършва днес в Газа, ще бъдат извършени утре в Париж, Ню Йорк и навсякъде другаде по света", се казва в изявление на офиса на Нетаняху.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес