Иран скоро няма да има ядрена бомба, смята шефът на военното разузнаване на Израел

2329
Иран скоро няма да има ядрена бомба, смята шефът на военното разузнаване на Израел
Снимка: Getty Images

Въпреки обогатяването на уран на ниво, което досега не е било виждано, Иран все още има дълъг път, преди да придобие ядрена бомба. Такова мнение изрази генерал-майор Тамир Хайман, шеф на израелското военно разузнаване, цитиран от БГНЕС.

Според Хайман, докато нивата на обогатен уран са „смущаващи“, Ислямската република все още има да извърви дълъг път, преди да придобие действаща ядрена бомба, която може да застраши Израел. „Има обогатено количество в обеми, каквито не сме виждали преди и е обезпокоително. В същото време във всички други аспекти на иранския ядрен проект не виждаме напредък “, каза Хайман в интервю за Walla News.

„Нито в проекта за оръжия, нито във финансовата област, нито в друг сектор. Следователно оставащият период от две години не се е променил. Защото дори от момента, в който имаш пробив, има още дълъг път до бомба “, каза той. „Доколкото ни е известно, директивата не се е променила и те не вървят към пробив. Те не вървят към бомба в момента: това може да стане в далечното бъдеще. "

Иран уведоми за увеличаване на производството на обогатен уран

Иран е информирал ядрения надзорен орган на ООН, че може да започне да обогатява уран до нива, доста по-високи от разрешените, записани...

Иранците са изправени пред три избора, каза той: връщане към предишното ядрено споразумение от 2015 г.; отказ и предприемане на „безпрецедентно предизвикателство“, включително с оръжията и продължаващо обогатяване; или отиване на подобрено споразумение, където ще постигнат много повече, отколкото са постигнали в миналото. Техеран вероятно ще се опита да изчерпи дългите преговори със Запада, като същевременно продължи да обогатява уран.“

Хайман каза, че макар че „правилното нещо“ е да се действа от страна на дипломацията по отношение на Иран и неговата ядрена програма, трябва да има практичен и надежден военен вариант заедно с икономическите и дипломатическите инструменти. „Нека просто се съгласим с факта, че правилното нещо, което трябва да направите, е Иран да бъде насочен в посоката, която искаме от страната на дипломацията: опит за по -добро споразумение“, каза той.

Иран винаги е отричал стремеж към ядрено оръжие, но се смята, че продължава да развива способностите за производство на такъв арсенал, както и балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави. На свой ред израелската армия поиска голямо увеличение на бюджета, за да може да засили своите атакуващи способности, ако се наложи да атакува ядрената програма на Иран.

Израел също предупреждава многократно за стремежите на Иран към регионална хегемония и е извършил стотици въздушни удари като част от кампанията си „война между войните“, за да предотврати прехвърлянето на модерни оръжия към „Хизбула“ в Ливан и укрепването на силите му в Сирия, откъдето те лесно биха могли да действат срещу еврейската държава. Според Хайман, дори когато Техеран разполага с усъвършенствани зенитни ракети, ракети земя-въздух и други, те продължават да се справят трудно с атаките на израелските ВВС. 

Израел: Иран пресече всички червени линии, няма да позволим да придобие ядрено оръжие

Премиерът на Израел Нафтали Бенет заяви в понеделник, че Иран вече е пресякъл всички "червени линии", насочени към ограничаване на прог...

Убийството на Касем Сулеймани, бивш командир на силите Кудс на иранския корпус на ислямската революционна охрана, беше „едно от най-значимите и важни събития в моето време“, каза той и добави, че убийството му има значителен принос за националната сигурност на Израел. Той отговаряше за регионалните стремежи на Иран и беше зает с изграждането на сухопътния мост от Техеран към Средиземноморието, както и с иранското влияние в Йемен, когато беше убит при удар на американски безпилотен самолет на летището в Багдад през януари 2020 г. заедно с Абу Махди ал Мухандис, заместник-командир на паравоенните Сили за народна мобилизация на Ирак.

Обяснявайки, че няма много хора като Сулеймани, Хайман каза, че човекът е имал стратегическа визия и оперативен капацитет, с които можеше да свърши нещата в Сирия за кратък период от време. „Той беше и дизайнерът на Сирия - това е по-голямата история. Няма много хора като него “, каза той. Тези, които остават, включително неговият заместник Есмаил Каани, са „брилянтни хора, които имат висок административен капацитет, но не могат да се справят с процесите на вземане на решения. Те нямат власт."

Сулеймани е човекът, който е проектирал, одобрявал и също е действал срещу Израел, каза Хайман. „Той беше опасен човек“ и сега, когато е мъртъв, визията му „в момента е безнадеждна. Никой не се интересува от това. Нито руснаците, нито сирийският режим." Наблюдава се и „последователно и продължително намаляване на иранците в Сирия“, каза той, добавяйки, че докато сирийските милиции остават, Техеран продължава да изтегля хората си от страната. Но докато Иран извежда своите хора от Сирия, „Хизбула“ остава закрепена там, готова да действа срещу Израел. Според него ливанската шиитска терористична армия е инструмент, който може да се използва отведнъж. Като кибрит."

„Хизбула“ е „сложен и агресивен военен инструмент“, който, ако бъде активиран от Иран, ще доведе до две неща: значително унищожаване на неговите активи и унищожаване на ливанската държава. Ако и когато „Хизбула“ бъде изцяло разгърната срещу Израел, мащабите на унищожаване на Ливан ще бъдат трудни за сравнение “, каза Хайман, обяснявайки, че използването на „Хизбула“ е „малко като ядрената дилема: Кога използвате оръжия на Страшния съд? ”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com