Иранските университети вече наказват студентки без забрадки

1453
Иранските университети вече наказват студентки без забрадки
Снимка: Getty Images

След като по-рано през януари съдебната власт в Иран разпореди на полицията да „наказва сурово“ гражданите, нарушаващи закона за хиджаба, с наказателни мерки се заеха и университетите.

Висши учебни заведения в столицата Техеран заплашват и вече предприемат дисциплинарни наказания срещу студентки, които не носят хиджаб според правилата на шериата. Ректорът на Техеранския университет Мохамед Могими обяви, че студентките, които отказват да се забулват, ще бъдат подложени на "дисциплинарни мерки".

Евродепутатите поискаха санкции за иранския аятолах и гвардията му

Всички отговорни за нарушаване на правата на човека в Иран трябва да бъдат подложени на санкции от страна на Европейския съюз, а Корпус...

Няколко страници в социалните мрежи съобщиха, че на незабулените студентки е било забранено да се явят на изпит в Университета за култура и изкуство в Техеран на 19 януари, пише в ежедневния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Експертите и преди предупреждаваха, че режимът може да прекрати или намали действието на нравствената полиция, но вероятно ще използва други средства, за да приложи закона за задължителния хиджаб.

Протестите в Ислямската република започнаха през септември 2022 г. именно заради хиджаба, след като нравствената полиция задържа 22-годишната Махса Амини, която според властите не се била облякла съгласно правилата. Три дни по-късно жената от кюрдски произход почина в болница, след като бе изпаднала в кома. Близките ѝ твърдят, че е била пребита от силите за сигурност, а хиляди иранци излязоха по улиците, за да протестират.

Демонстрациите продължават и днес, макар числеността и мащаба на протестното движение да намаляха сериозно през последните седмици. Организаторите очевидно се провалят да засилят активността на гражданите, но това е така, тъй като над 18 хиляди души бяха арестувани за участие в демонстрациите.

120 ранени при силно земетресение в Северозападен Иран

Земетресение в Северозападен Иран рани 120 души, които са се опитали да избягат от стихията, съобщи местната информационна агенция Tasn...

Вчера говорителят на съдебната власт изненадващо обяви, че 98% от задържаните в провинция Техеран по време на протестите вече били освободени. Масуд Сетайеши обаче не даде подробности за цялата страна с конкретни цифри, съобщи опозиционната телевизия Iran International, базирана в Лондон. В сряда говорителят заяви, че 5200 арестувани в столицата Техеран са били пуснати на свобода.

Иранският режим вероятно ще предприеме ескалация срещу видния сунитски духовник Мулана Абдол Хамид, допълват от ISW. В момента има засилено присъствие на силите за сигурност в град Захедан, провинция Систан и Белуджистан, преди седмичната петъчна молитвена проповед на Абдол Хамид и преди планираните протести в целия град. Съобщава се, че през последните няколко дни служителите по сигурността са блокирали всички пътища, водещи към Захедан, създали са нови контролно-пропускателни пунктове, ограничаващи движението в града, и са задържали попечителите на джамията, в която Абдол Хамид изнася проповедите си. Хамид е един от най-големите противници на върховния водач Али Хаменей.

В социалните мрежи се съобщава и за масови арести и ограничения на достъпа до интернет в Захедан. В непотвърдени материали се твърди, че режимът е разположил на летището в града и сили за сигурност, които обикновено не са назначени там, като се твърди, че иранските власти са загубили доверие в местните членове на силите "Басидж", на които преди това е била поверена охраната на аерогарата. "Басидж" е една от съставните части на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Що се отнася до външната политика на Иран, на 19 януари президентът Ебрахим Раиси проведе телефонен разговор с руския диктатор Владимир Путин. Свързани с режима медии съобщиха, че Путин и Раиси са обсъдили Сирия, двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и транспорта. Иранският президент разговаря с руския си колега и на 11 януари.

Поискаха освобождаването на иранския режисьор Джафар Панахи

От главния синдикат на иранските кинодейци официално поискаха сценаристът и режисьор Джафар Панахи да бъде освободен. Според членовете ...

ОЩЕ: Русия и Иран задълбочават военното сътрудничество

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com