"Ислямска държава" разруши части от 1500-годишния сирийски манастир Мар Елиан

6603
"Ислямска държава" разруши части от 1500-годишния сирийски манастир Мар Елиан
Снимка: Twitter

Бойци от групировката „Ислямска държава“ (ИД) разрушиха части от древния манастир Мар Елиан в Кариатайн. Стратегическият град е разположен в централната част на сирийската провинция Хомс и беше завладян по-рано този месец. Свързани с ИД профили в Туитър публикуваха снимки на разрушаването на части от манастира, който е основан през 432 година върху мястото, на което се предполага, че е починал свети Елиан. Сирийската обсерватория за правата на човека потвърди новините в свой доклад, цитиран от IBTimes.

Според базираната във Великобритания Обсерватория, десетки асирийски християни са били прехвърлени от Кариатайн към главния град на групировката, Ар Ракка в североизточна Сирия. Мар Елиан е и мястото, откъдето беше отвлечен през май месец отец Жак Мурад, който е известен с помощта си за християни и мюсюлмани и помагаше на бежанци.

Джихадистката групировка завзе Кариатайн, намиращ се югозападно от Палмира по пътя, свързващ древния град с планините на Каламун, след сблъсъци с правителствените сили. Тогава групировката отвлече около 230 християни, а от тях 48 бяха освободени и 110 изпратени в Ракка.

По-рано през март ИД взривиха част от древния манастир Мар Бехнам в Ирак в близост до предимно християнския град Каракуш, югоизточно от Мосул. Снимки, публикувани от членове на ИД в социалните мрежи, показват повреди по гробищния комплекс на манастира, който е от 4 век.

Също през март, булдозери на ИД сринаха 2000-годишния град Хатра и археологическия обект Нимруд край Мосул.

Автор: Руслан Трад

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com