Израел с въздушни удари срещу Сирия

5172
Израел с въздушни удари срещу Сирия
Снимка: Getty Images

Израелски удари в западната част на Сирия убиха двама войници, съобщиха държавните медии. Екстремист също е бил убит при въздушното нападение срещу оръжеен склад на проиранската групировка Хизбула.

„Точно в 17:22 часа този следобед израелският враг нанесе удари... откъм Средиземно море, насочени към някои от нашите обекти за противовъздушна отбрана в Тартус“, цитира официална информационна агенция САНА неназован военен източник. казвайки". Двама войници загинаха и други шестима са ранени", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Още: Сирия: Израел атакува цели в околностите на Дамаск

По време на продължаващата над десетилетие война в Сирия съседен Израел е нанесъл стотици въздушни удари, насочени основно към подкрепяните от Иран сили и бойци на съюзническата ливанска групировка Хизбула, както и позиции на сирийската армия. Военният наблюдател на Сирийския център за правата на човека каза, че последните удари са засегнали както позиции на армията, така и оръжеен склад на Хизбула близо до град Ал Джамаса в провинция Тартус.

Градът се намира южно от Тартус и е бастион на сирийското правителство и е военноморско пристанище, използвано от Русия, чиито въоръжени сили подкрепят сирийския президент Башар ал-Асад. Базираният във Великобритания център с мрежа от източници в Сирия потвърди смъртта на двама войници, добавяйки, че е бил убит и боец, чиято националност не е известна. Центърът посочи, че ударите са били насочени срещу база на сирийската противовъздушна отбрана в село Карто, на около 10 километра.

Още: Иран праща милиции в Сирия, за да потушат протестите срещу режима на Асад

Говорител на израелската армия каза пред АФП: „Ние не коментираме съобщения в чуждестранни медии“. Израел рядко коментира отделни удари, които извършва по цели в Сирия, но многократно е заявявал, че няма да позволи на своя върл враг Иран, който подкрепя Дамаск, да разшири присъствието си там. На 28 август израелските въздушни удари срещу летището в Алепо в Северна Сирия доведоха до спиране на полетите. Седмица по-рано двама бойци, подкрепящи сирийското правителство, бяха убити при израелски въздушни удари срещу обекти близо до Дамаск.

Още: В Сирия е все по-горещо: Задава се нова гражданска война (ВИДЕО)

С иранска и руска подкрепа правителството на Асад си върна голяма част от територията, която бе загубило от бунтовниците в началото на конфликта, започнал през 2011 г. Иран твърди, че разполага само военни съветници в Сирия по покана на Дамаск. Войната в Сирия уби повече от 500 000 души, разсели милиони и разби инфраструктурата и индустрията на страната. Конфликтът привлече чужди сили и джихадисти и докато фронтовите линии като цяло затихнаха през последните години, големи части от северната част на страната остават извън контрола на правителството.

Още: "Мразеща Израел"! Обида на израелски министър към Бела Хадид

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com