Израел спря застрояването в Източен Ерусалим

9072
Израел спря застрояването в Източен Ерусалим
Снимка: Getty Images/Guliver

Приключващото своя мандат правителство на Израел е прекратило спорния план за строеж на стотици домове на заселници в анексираната част на Източен Ерусалим, съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС.

Планът включва строежа на 1500 жилища в квартала на нови заселници Хар Хома. Именно там премиерът Бенямин Нетаняху държа реч в навечерието на вота на 17 март, обещавайки построяването на стотици нови жилища, ако бъде преизбран.

Неговите изказвания по отношение на строежите в Източен Ерусалим, както и други коментари, които изключват създаването на палестинска държава, предизвикаха сериозно влошаване на отношенията със САЩ, които и до сега бяха обтегнати.

Според сайта Ynet плановете за строеж в Хар Хома са били замразени заради своята "политическа чувствителност". Изданието цитира още анонимни източници в министерството по заселването и общинския съвет на Ерусалим, според които до сега са били отменени две срещи за плановете по неясни причини.

От офиса на Нетаняху публикуваха изявление, което нито потвърждава, нито отрича съобщенията, като обясниха, че въпросният план "не е бил изпращан до офиса на премиера".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com