Израел твърди, че Бокова е получила смъртни заплахи заради Храмовия хълм в Йерусалим

7856
Израел твърди, че Бокова е получила смъртни заплахи заради Храмовия хълм в Йерусалим
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смъртни заплахи, след като е изказала резерви относно проект за резолюция за светите места в Йерусалим. Това твърди представителят на Израел в ЮНЕСКО.

Текстът, внесен от седем арабски държави, беше приет в четвъртък (13 октомври) от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе осъден от Израел като отричащ хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим. Критика в този дух изказа и Бокова. Този текст трябва да бъде подложен днес (18 октомври) на друг вот, този път за евентуалното му окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на пленарно заседание.

Израел прекрати сътрудничеството си с ЮНЕСКО

Израел прекрати сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО, след като тя прие две резолюции, свъ...

"Арабските страни се държат с отблъскващия маниер на хулигани срещу останалата част на света и ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и охраната ѝ трябва да бъде засилена", каза израелският представител Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио. "Тези заплахи ѝ бяха отправени след критиките ѝ срещу гласуването в четвъртък в комисията", каза още израелският дипломат.

Причина за гнева на Израел е текст, отнасящ се за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част на града, окупирана от 1967 г. и анексирана от Израел. Анексирането ѝ се смята от ООН за незаконно. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия. Въз основа на мирния договор, сключен с Израел, Йордания контролира административно мюсюлманските светини в Йерусалим, но достъпът до тях се де факто се контролира от Израел.

Проекторезолюцията „отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила" за различни действия, предприети на тези места, включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници. По-рано тя стана и причина Израел да прекрати сътрудничеството си с организацията на ООН за образование, наука и култура. В писмо, изпратено до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвини ЮНЕСКО в игнориране на „хиляди години еврейски връзки с Йерусалим“ и оказване на помощ за „ислямисткия терор“.

АФП припомня, че миналата седмица Бокова се обърна срещу международната организация и заяви, че „наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града. Да се отрича, прикрива или да се правят опити да бъде заличена която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции заплашва интегритета на това място", каза тя.

Резолюция на ЮНЕСКО ядоса Израел

ЮНЕСКО прие отново резолюция, с която разкритикува Израел за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com