Израел заклейми споразумението за ядрената програма на Иран

25701
Израел заклейми споразумението за ядрената програма на Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

Макар повечето световни сили да обявиха постигнатото в Женева споразумение за ядрената програма на Иран като „особено важно”, Израел разкритикува остро подписването на документа, който според него ще аде тласък на надпреварата за въоръжение в региона, предаде „Фокус”.

След края на преговорите външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф каза, че достигнатото споразумение със световните сили признава иранската ядрена програма и че в крайна сметка всички санкции срещу ислямската република ще бъдат вдигнати. Зариф каза пред иранската Press TV, че споразумението е възможност Западът да възвърне доверието си в иранската нация и добави, че Техеран ще разшири сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да отговори на някои опасения. „Във финалната фаза процесът за обогатяване на уран ще бъде приет и в същото време всички санкции ще бъдат вдигнати”, каза Зариф, като добави, че иранците искат да провеждат ядрената си програма без международен натиск.

Израел се брани от външни заплахи

Израел, като много други държави, често използва фрази като „жизнен интерес”. И все пак тази фраза е неясна и често се пре...

Зариф подчерта, че ще настоява за включването на правото на Иран на обогатяване на уран в бъдещите споразумения, тъй като това е негово „свещено право” и следва да бъде уважавано.

Израел обаче осъди сключеното в Женева споразумение, което ограничава иранската ядрена програма в замяна на временно облекчение на санкциите и го определи като „лошо”.

„Споразумението дава на Иран това, което той искаше: частична отмяна на санкциите докато в същото време запазва основната част от своята ядрена програма”, се отбелязва в изявление на пресслужбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху (на снимката), което бе публикувано няколко часа след постигането на историческото споразумение в Швейцария.

Според израелския външен министър Адвигор Либерман ядреното споразумение само ще даде тласък на надпреварата във въоръжението в региона. „Това споразумение е най-голямата дипломатическа победа на Иран, който си спечели признание за неговото т.нар. легитимно право за обогатяване на уран”, каза Либерман в ефира на обществено радио. По мнението му, Техеран ще продължи безнаказано да обогатява уран.

Русия ще прави космическа технология за Израел

Русия разработва два космически апарата по поръчка на Израел, съобщи руският президент Владимир Путин, предаде БГНЕС. "Нашите две стр...

В същото време министърът на икономиката на страната Нафтали Бенет заяви, че Израел не е обвързан с договореностите и има правото на самоотбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия