Източното Средиземноморие - въпрос за 82 милиона турци

4112
Източното Средиземноморие - въпрос за 82 милиона турци

Източното Средиземноморие е въпрос за 82 милиона турци. Това заяви енергийният министър на страната Фатих Дьонмез, като обяви, че Турция няма да се откаже от претенциите си, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Със завършването на програмата си през 2023 година, Турция ще има капацитет да съхранява 5,4 милиарда кубически метра природен газ, отбеляза Дьонмез, като уточни, че това ще представлява най-големият капацитет за съхраняване в света. Експертът добави, че това ще бъде „един от най-добрите отговори за онези, които се противопоставят на справедливите дейности на Турция в Източното Средиземноморие“, визирайки сондажите на страната в района около остров Кипър.

Предстоят нови сондажи за газ край Кипър

Американската компания ExxonMobil планира още сондажи в Източното Средиземноморие след като неотдавна откри газ в района. Две седмици ...

„Турция никога не е без алтернатива“, отбеляза Дьонмез. „Легалните права на Турция и (т.нар.) Турска Република Северен Кипър никога няма да са предмет на пазарлък“. Дьонмез добави, че Източното Средиземноморие „е не само въпрос за нашето министерство и другите компетентни ведомства“. „Това преди всичко е въпрос за 82 милиона“, обясни министърът, визирайки населението на Турция. „Това е въпрос на отечеството, въпрос за Турция, борба срещу тези, които са притеснени от съществуването на Турция“. Анкара никога няма отстъпи от исканията си в Източното Средиземноморие, категоричен е още енергийният министър.

В режим на санкции

Actualno.com припомня, че в средата на юли Съветът на ЕС прие заключения относно сондажните дейности от страна на Анкара в Източното Средиземноморие.

Hürriyet: ЕС не постъпва мъдро, като налага санкции на Турция

Заключенията от пет части, които бяха приети от Съвета на Европейския съюз късно на 15 юли относно сондажните дейности на Турция в Изто...

"Съветът изразява съжаление, че въпреки многократните призиви на Европейския съюз Турция да прекрати незаконната си дейност в Източното Средиземноморие, тя продължи сондажните си операции на запад от Кипър и започна втора сондажна операция на североизток от Кипър в кипърските териториални води. Съвет подчертава отново, че подобни незаконни дейности имат значително непосредствено отрицателно въздействие върху целия спектър на отношенията между ЕС и Турция. Съветът отново призовава Турция да се въздържа от подобни действия, да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенитета и суверенните права на Кипър, в съответствие с международното право", стана ясно тогава от изявлението на европейската институция.

Съветът реши и временно да преустанови преговорите по всеобхватното споразумение за въздушен транспорт и за момента да не провежда заседания на Съвета за асоцииране и допълнителни заседания на диалозите на високо равнище между ЕС и Турция. Съветът одобрява предложението на Комисията (Eвропейската комисия - бел. ред.) за намаляване на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и приканва Европейската инвестиционна банка да преразгледа своите дейности по отпускане на заеми в Турция, по-специално по отношение на кредитирането с държавна подкрепа, коментираха още от Съвета на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com