Япония одобри нова военна стратегия

91149
Япония одобри нова военна стратегия
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството на Япония одобри нова стратегия за национална сигурност и увеличаване на разходите за отбрана в ход, широко разглеждан като насочен срещу Китай, съобщи BBC, цитирана от Стандарт Нюз.

Правителството на страната реши през идните пет години да похарчи за отбрана около 24.67 трлн. йени. Средствата ще бъдат отпуснати през финансовите години от 2014 до 2019 година. По този начин Токио се отказва от политиката на свиване на военните разходи, водена през последното десетилетие, позовавайки се на необходимостта да противодейства на растящата военна мощ на Китай и на ракетно-ядрената програма на Северна Корея.

Япония и Южна Корея нарушиха въздушното пространство на Китай

Япония и Южна Корея са провели необявени полети през наскоро обявената зона за противовъздушна отбрана на Китай, заявиха служители от д...

Японските власти одобриха нова стратегия за национална сигурност, насочена към засилване на военния потенциал на страната и снемане на редица ограничения в сферата на отбраната. Същевременно документът утвърждава дългосрочен и средносрочен план (съответно за 10 години и за 5 години) за укрепване на въоръжените сили, насочени най-вече към противодействие на Китай.

Планира се мащабно снабдяване с нова техника на армията, авиацията и флота. Токио планира да купи допълнителна техника и за нуждите на новите си части, които ще изпълняват функции на морска пехота за отбрана на отдалечени острови в Източнокитайско море.

Решението за увеличаване на разходите за отбрана Токио обяснява най-вече с нарастващата активност на въоръжените сили на Китай в японски води и изострянето на конфликта с Пекин за островите Сенкаку, над които Китай има претенции и нарича Дяоюйдао.

По новата стратегия се предвижда също така да бъде преразгледана и фактически отменена забраната за износ на военна техника и технологии. Токио планира също така да смекчи ограниченията за използване на японски войски в чужбина.

В АЕЦ "Фукушима-1" започна вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията през 2011 г.

В японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" днес започна вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията, причинена от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com