Японският министър на земеделието подаде оставка

11906
Японският министър на земеделието подаде оставка
Снимка: Getty Images/ Guliver

Японският министър на земеделието Коя Нишикава подаде оставка след обвинения в приемане на незаконно политическо финансиране. Това е първия удар срещу новия кабинет на премиера Шиндзо Абе (на снимката). Последният е приел молбата.

"Намерението на министър Нишикава е твърдо. Както той заяви, парламентарното време, което трябва да се използва за политически дебати, не трябва да се пилее за неговите проблеми", обяви Абе пред репортери. Той допълни, че е назначил бившия аграрен министър Йошимаса Хаяши на мястото на Нишикава.

Нишикава призна, че е получил 1 млн. йени (8400 долара) дарение от компания, ръководена от група производители на захар. Това е станало месеци, след като министерството решило да им отпусне субсидия от 1.3 млн. йени.

Дарението се е възприемало като особено скандално, тъй като захарта е една от най-спорните стоки в преговорите за Транстихоокеанското партньорство - търговско споразумение между 12 страни, което включва САЩ и Япония. Освен това Нишикава е обвинен, че е взел подобно дарение от дърводобивна компания, след като тя е получила субсидия от правителството, информира АФП.

Това е първата оставка на министър от новоназначения кабинет на Абе, който дойде на власт през декември.

В предишния кабинет на Абе, в който бяха назначени рекордните пет жени, оставки подадоха две от тях по обвинения, че са похарчили пари неправомерно. Според опоненти на премиера те са били използвани за купуване на гласове, информира БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com