Японският премиер също отива в Украйна в знак на подкрепа

1694
Японският премиер също отива в Украйна в знак на подкрепа
Снимка: Getty Images

Японският министър-председател Фумио Кишида ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по време на изненадващо посещение в Киев, за да предложи "солидарност и непоколебима подкрепа", съобщи японското външно министерство.

Кишида е последният лидер от Г-7, който идва в разкъсваната от войната страна, и е подложен на все по-голям натиск да направи това пътуване, защото Япония е домакин на срещата на върха на Г-7 през май тази година. Той многократно е заявявал, че посещението в Киев "се обмисля", въпреки че според медийни данни основна пречка са предизвикателствата, свързани със сигурността и логистиката.

Япония укрепва отбраната - купува 400 ракети "Томахоук" от САЩ

Япония ще купи 400 ракети "Томахоук" от САЩ. Това обяви премиерът Фумио Кишида пред бюджетната комисия на долната камара на парлам...

Кишида беше в Индия на 20 март и се очакваше да се върне в Токио, но вместо това отлетя за Полша, където според съобщенията се е качил на влак, за да влезе в Украйна.

Той ще изрази "уважение към смелостта и упоритостта на украинския народ" и ще предложи "солидарността и непоколебимата подкрепа за Украйна на Япония и на Г-7, председателствана от Япония", съобщиха от външното министерство, предаде АФП. Очаква се Кишида да се върне в Полша за разговори на високо равнище в сряда, преди да пристигне обратно в Токио в четвъртък.

Кишида става първият японски министър-председател, посетил активна военна зона след Втората световна война. Пътуването му се осъществява в момент, когато китайският президент Си Дзинпин е в Москва за разговори с издирвания за военни престъпления от Хага Владимир Путин, като конфликтът в Украйна е на първо място в дневния ред.

Япония се присъедини към западните съюзници в налагането на санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, като същевременно предложи подкрепа на Киев. Тя също така предприе редки стъпки, като изпрати отбранително оборудване и предложи убежище на бягащите от конфликта. Тя обаче не предложи военна подкрепа, тъй като следвоенната конституция на страната ограничава военния ѝ капацитет до привидно отбранителни мерки.

Япония обеща милиарди долари в подкрепа на Украйна

Япония ще предложи на Украйна допълнителна финансова подкрепа на стойност 5,5 милиарда щатски долара, обяви в понеделник премиерът Фуми...

В реч от миналата година Кишида предупреди, че "Украйна днес може да бъде Източна Азия утре", докато нарастват опасенията, че Китай може да нахлуе в Тайван. А през декември, когато Япония преразгледа основните си отбранителни политики, японското правителство изрично предупреди, че Китай представлява "най-голямото стратегическо предизвикателство в историята" за нейната сигурност.

В най-голямото си раздвижване в областта на отбраната от десетилетия насам Япония си постави за цел до 2027 г. да удвои разходите за отбрана до стандарта на НАТО от 2 процента от БВП.

Япония е тазгодишният домакин на Групата на седемте държави, които възприеха единен подход при санкционирането на Русия. Страните ще се срещнат на високо равнище в Хирошима през май, на която Кишида, както се съобщава, обмисля да покани Зеленски да присъства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com