Карзай отказва да подпише договора за сигурност със САЩ

24933
Карзай отказва да подпише договора за сигурност със САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Афганистан Хамид Карзай няма да позволи на нито един министър да подпише пакта за сигурност със САЩ, освен ако не са изпълнени основните изисквания, каза говорител на президента, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз.

Изявлението дойде ден, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че двустранното споразумение за обезпечение (BSA) може да бъде подписано от министъра на отбраната на Карзай, Бисмала Хан Мохамади.

САЩ и Афганистан в спор за време

Спор за точното време заплашва да попречи на плановете за оставането на американските части в Афганистан, където племенните лидери, р...

Карзай настоява САЩ да насърчи зараждащия се мирен процес с талибаните и незабавно да прекрати американските нападения над афганистански домове.

"Докато тези искания не бъдат приети, президентът Карзай няма да даде разрешение на нито един министър, който да подпише договора", каза Аймал Файзи, говорител на президента, пред Ройтерс.

Подписването на споразумението между Вашингтон и Кабул по уреждането на бъдещата мисия на НАТО в Афганистан е въпрос от спешен порядък. Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

В отговор на въпрос той поясни, че подпис под документа може да постави "всеки, който има правото да представлява афганистанското правителство". Расмусен изрази надежда предстоящите догодина президентски избори в Афганистан да се състоят навреме, да бъдат свободни, честни и прозрачни.

Карзай покани талибаните да обсъдят присъствието на американските войски в САЩ

Афганистанският президент Хамид Карзай покани бунтовниците талибани да участват в Лоя Джирга – голямото традиционно събрание &...

Расмусен предупреди, че времето за парафирането на документа изтича, тъй като при наличието или отсъствието на подпис е необходимо съответното планиране на новата мисия или пълното изтегляне на чуждите войски от Афганистан. Самите афганистанци също имат нужда от тази яснота, за да могат да преценят бъдещето си, допълни той.

Генералният секретар отново отбеляза, че без подписано споразумение международното финансиране за местните сили за сигурност остава под въпрос. По неговите думи не е възможно началото на преговорите по споразумението, уреждащо бъдещото присъствие на НАТО в Афганистан, без да е приключен процесът по договора на Кабул с Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com