Китай и САЩ се сблъскаха челно в АПЕК

2725
Китай и САЩ се сблъскаха челно в АПЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Провал - това е обобщението в една дума на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК), което дава едно от най-популярните руски издания в лицето на "Взгляд". И като основна причина за това се посочва явният знак - срещата не завърши с обща декларация на участниците за пръв път от 1993 година насам.

Заключението е едно - "отварянето на Китай към света" и глобализацията в американски стил се превърнаха в бойно поле за Вашингтон и Пекин.

За пръв път - форумът на АПЕК без заключителна декларация

За пръв път в историята на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК) лидерите от 21 страни членки не приеха за...

"Целият свят е загрижен!" - така министър-председателят на Папуа-Нова Гвинея Питър О'Нийл коментира срещата. Папуа-Нова Гвинея беше домакин на събитието за първи път.

Повече от две дузини държавни и правителствени ръководители ще се завърнат у дома разочаровани по вина на две големи сили - Съединените щати и Китай. Обаче, би било трудно да се очаква друго, защото форумът се превърна в една от сферите на сблъсъците в "търговската война" между Вашингтон и Пекин. По време на срещата на високо равнище представителите на Съединените щати и Китай се оплакаха един от друг за "нелоялна търговска политика" помежду си, пише Агенция "Фокус".

Представители от Пекин припомниха как администрацията на Тръмп наложи допълнителни тарифи от 250 милиарда долара за китайски стоки. Американската делегация припомни китайския отговор. И както отбелязват американски издания, ръководителите на двете делегации - китайският президент Си Дзинпин и американският вицепрезидент Майк Пенс - размениха атаки, доказвайки, че именно тяхната страна има най-голям интерес в региона, където е концентрирана 60% от световната икономика. Пенс, макар и не толкова, колкото Тръмп наскоро, атакува геополитическите стремежи на Китай и засипа с критики китайския проект "Един пояс, един път" (който, между другото, неотдавна похвали Владимир Путин).

Словесният дуел между Пенс и Си беше внимателно наблюдаван от високопоставени представители на двадесет и една държави: руският премиер Дмитрий Медведев, както и президентите и премиерите на Виетнам, Южна Корея, Япония, Мексико, Чили, Филипините, делегати от Хонконг и Тайван, като по-продуктивни се оказаха срещите в кулоарите.

Как Китай се изтъква пред света

Фабриките затвориха за няколко дни, а милиони автомобили не трябва да се движат. Над потъналия в смог Пекин се появява синьото небе, ...

Резултатът от китайско-американските разправии е неприятен, но предсказуем. Първо, източници заявяваха, че на срещата на върха има трудности при договарянето и приемането на заключително съвместно изявление. По-късно стана ясно, че такова въобще няма да има. Лидерите на Австралия и Канада се опитаха да "подсладят горчивата хапка". "Направихме много по-голям напредък, отколкото очаквахме," увери журналистите австралийският министър-председател Скот Морисън. "Не мисля, че голямата изненада е, че имаме различна визия за ситуацията", добави канадският му колега Джъстин Трюдо.

Но неангажираните наблюдатели стигнаха до извода: Вашингтон и Пекин демонстрираха такава "различна визия", че по-нататъшното съществуване на формата АПЕК (който се появи през 1989 г. в края на Студената война и в резултат на китайската икономическа реформа) губи значението си. "Всичко се свежда до взаимна непримиримост между Съединените щати и Китай", заяви австралийският експерт Рори Меткалф в разговор с медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Анализатор: Топката в момента е в полето на Израел

"Консервативен и лидер на анти-ЛГБТ общество": Подробности за намушкания в Сидни свещеник

Блинкен благодари на Турция, ето за какво

Дъжд и наводнения в Оман: Има загинали (ВИДЕО)

На път за България: Задържаха петима нелегални мигранти в Одрин

Ново нападение в Сидни: Свещеник беше пребит и намушкан по време на служба (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия