Китай към Запада: Не ни казвайте как да се държим с Русия

5144
Китай към Запада: Не ни казвайте как да се държим с Русия
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Западните сили не могат да казват на Пекин как да действа с Русия във връзка с войната в Украйна. Това заяви в петък посланикът на Китай в Руската федерация - Джън Ханхуей.

"Не китайската страна създаде украинската криза, Китайската народна република не е страна в нея и не е предоставяла оръжие на нито една от страните в конфликта", заяви той, без да използва думата "война", в интервю за руския вестник "Известия".

Макрон настоява пред Си „да вразуми“ Русия

Френският президент Еманюел Макрон заяви на китайския си колега Си Дзинпин, че разчита на него да "вразуми Русия" по отношение на война...

"Западът не е в състояние да дава указания на Китай, а още повече няма право да му прехвърля отговорност", добави Джън, цитиран от Politico.

Коментарите на китайския посланик в Русия идват на фона на дългоочакваното съвместно посещение на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Китай. В четвъртък двамата лидери призоваха китайския президент Си Дзинпин да увеличи усилията за постигане на мир, като Макрон директно му каза да "вразуми" Русия.

ОЩЕ: Макрон притисна Си, но китайският лидер не каза нищо за справедлив мир

Фон дер Лайен предупреди Пекин да не се доставят оръжия на Москва: "Въоръжаването на агресора е явно нарушение на международното право - той никога не трябва да бъде въоръжаван", каза тя. "Това наистина би навредило значително на отношенията между Европейския съюз и Китай".

Украйна за изтеклите документи: Най-успешните си операции Русия прави във "Фотошоп"

"Струва си да припомним, че най-успешните специални операции на руските специални служби през последните десетилетия всъщност се провеж...

Но Си Дзинпин изглеждаше невъзмутим и се придържаше към позициите на Пекин по отношение на войната в Украйна, които до голяма степен повтарят руската гледна точка. "Мирните преговори трябва да бъдат възобновени възможно най-скоро, като се вземат предвид разумните съображения за сигурност на всички страни, съгласно Устава на ООН", заяви китайският лидер.

Коментарите на посланика на Китай в Русия в петък бяха поразително сходни. "Това, което прави китайската страна, може да се обобщи с една фраза: призив за мир и насърчаване на преговорите", заяви Джън.

Китай предлага мирен план за Украйна в 12 точки, но никъде в него не пише нищо за изтегляне на руските войски от незаконно окупираните територии. Руският диктатор Владимир Путин заяви, че този документ може да сложи край на конфликта, но това би станало в ущърб на Киев и по плановете на Москва.

Володимир Зеленски има друг план в 10 точки, за който смята, че ще доведе до справедлив мир. Той предвижда изтегляне на руските сили и ЕС го подкрепи, като добави, че и марионетните руски представители трябва да се оттеглят от украинска територия. Наскоро президентът на Украйна заяви, че още не е получил предложение за мир от Китай, нито покана за разговор със Си Дзинпин. Самият Зеленски покани китайския лидер.

ОЩЕ: Си Дзинпин обяви кога ще е готов да говори със Зеленски

Руски изтребител в пламъци: Украинците свалиха Су-25 край Маринка (ВИДЕО)

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че военните са свалили руски изтребител Су-25 край Маринка, Донецка област. "Добри новини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Ето колко ще струва възстановяването на Газа

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com